Tallinna Tehnikaülikooli teadlased uurivad loodushääli

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändlinnud.
Rändlinnud. Foto: Margus Ansu.

Tallinna Tehnikaülikooli elektroonikainstituudi teadlased uurivad loodushäälte, näiteks lindude ja ritsikate siristussignaalide elektroonilisi analooge ja seda, kuidas neid saaks kasutada meditsiinis.

Juhtivteadur Mart Mini töörühma avastusi on patenteeritud paljudes maades, sealhulgas USAs, Saksamaal ja Inglismaal, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tallinna Tehnikaülikooli elektroonikainstituudi juhtivteaduri Mart Mini töörühmas uurivad 15 inimest - teadlased, insenerid, arstid ja Mart Mini doktorandid - juba enam kui aasta siristamise ehk linnukeele sarnase siristussignaali kasutusvõimalusi meditsiinis lairibaside põhimõttel.

«Me kasutame siristussignaali südamestimulaatori juures, me saame teada südamelihase olukorra, kuidas meie kops töötab ja kui palju energiat meie keha nõuab,» rääkis Mart Min. «Meil on veel igasuguseid vahendeid, näiteks ajustimulaatorid ja need implateeritud tükid peavad omavahel rääkima ja mõõtma, mis meil kehas toimub.»

Siristussignaal meditsiinis on aga valdkond, kus Mart Mini uurimisrühm on eesmineja ja teeb koostööd maailma juhtivate meditsiinitehnoloogia firmadega. Tehnoloogia täiustub ja näiteks südamestimulaatorid muutuvad aina väiksemaks ja targemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles