August oli suvine, kuid sademeterohke

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine heinamaa Rägavere vallas.
Suvine heinamaa Rägavere vallas. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Tänavune lõikuskuu oli tavapärasest veidi soojem ja päikeselisem, kuid tugevad hoovihmad tõid korraga maha rohkem sademeid.

Augusti keskmine õhutemperatuur oli Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel 14,9 kuni17,7 kraadi. Paljuaastane keskmine Eestis jääb alla 16,6 kraadi, ehk tänavu oli möödunud kuu harjumuspärasest soojem.

Kõige soojem pave oli 9. augustil, kui Pärnus mõõdeti 25,9 kraadi sooja. Kõige jahdam külmapealinnas Jõgeval 21. augustil, kui termomeeter näitas 2,7 kraadi.

Paljuaastasest keskmisest rohkem oli möödunud kuul ka sademeid. Tugevad vihmad augusti teisel nädalal täisid kuu sajunormi juba 17. kuupäevaks.

Väikseim kuu sademete summa mõõdeti Võrus 45 millimeetrit, suurim Kuusikul 166 millimeetrit. Paljuaastane keskminejääb 59 ja95 millimeetri vahele.

Maksimaalseks ööpäevaseks sademete hulgaks mõõdeti 14. augustil 40 millimeetrit Kuusikul.

Hoolimata rohkest vihmaveest ületas päikesepaiste maksimum eelmisel kuul samuti keskmist näitajat. Kui paljuaastane keskmine päikesepaiste augustis on jäänud 210 ja 252 tunni vahele, siis tänavu paistis Roomassaares päike 298 tundi.

Kõige vähem oli päikesepaistet Tiirikojal - 205 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles