Piltuudis: ähvardav uss aias on hoopis ohutu ööliblika vastne

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur-punasuru röövik tartus ühes Uus-Ihaste aias ühel ilusal augustikuu päeval.
Suur-punasuru röövik tartus ühes Uus-Ihaste aias ühel ilusal augustikuu päeval. Foto: Gerda Raidaru

Ehkki suur-punasuru röövik püüab endast ohu korral jätta muljet, kui suurest kurjast ussist, pole ta seda tegelikult mitte. Peagi pärast nukkumist saavad röövikutest öise eluviisiga liblikad.


Tartlane Gerda Raidaru saatis Postimehele fotod tema Uus-Ihaste aias ilupuudel turnivatest ussidest, kes naudivad augustikuu päikesepaistet. Putukateadlane maaülikooli professor Urmas Tartes kinnitas, et piltidel on meil tavaline suur-punasuru (Deilephila elpenor) röövik.



Tartese sõnul tundub, et seda liiki on tänavusel suvel tavapärasest veidi rohkem. «Taolise tegelase päritolu on minu käest juba varemgi päritud.»



Röövik kasvab enne nukkumist võrdlemisi suureks ja on omapärane tagakeha esimestel lülidel olevate silmtäppide pärast. Neid kasutab ta ohu korral - ta tõmbab keha esiosa kumeraks nii, et silmad hästi esile tõusevad ja püüab jätta vaatajale muljet kui suurest kurjast ussist.



Surulaste sugukonda kuulub kogu maailmas umbes 1 200 liiki. Eestist on teada 17 liiki. Tegemist on valdavalt üsna suurte liblikatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles