El Niño võib mõjutada ilma ka meil

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Maailma meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) andmetel tugevneb lähinädalatel ilmastikunähtus El Niño, mis võib kaudselt mõjutada ka Euroopa kliimat.

„El Niño ilmingud on seoses ookeani pinnavee temperatuuri tõusuga Lõuna-Ameerika läänerannikul juba alanud," märkis EMHI klimatoloog Ain Kallis. "Seega jälgivad paljude riikide ilmateenistused põnevusega sündmuste arengut. Mõningate mudelite alusel võib arvata, et kaugel Vaiksel ookeanil toimuv mõjutab isegi Euroopa kliimat."

Kallise kinnitusel pole esialgsetel hinnangutel meil siiski põhjust karta midagi erakorralist - ilmamudelite põhjal oleks sellest juba hoiatatud.

WMO teatel on oodata El Niño nähtuse mõningat tugevnemist juba lähikuudel ja see võib jätkuda ka 2010. aasta esimeses kvartalis. Momendil on Vaikse ookeani idaosas pinnavee temperatuur tõusnud 0,5 kuni 1 kraadi võrra.

El Niño on ebaregulaarselt korduv ilmastikunähtus, mis mõjutab ilma eeskätt Vaiksel ookeanil. El Niño tõttu muutuvad mitmeks kuuks või koguni poolteiseks aastaks valitsevad tuulte ja hoovuste suunad, samuti soojeneb Lõuna-Ameerika läänerannikul ookeani vesi.

See kõik toob kaasa ilmastikumuutused väga laialdasel alal. Neil kuudel hakkab sadama seal, kus tavaliselt on kuiv, põuaaeg seevastu saabub niisketele aladele.

Keskmiselt korduvad El Niño nähtused 4 kuni 5 aasta tagant, seejärel võib saabuda tema vastasfaas, nn La Niña, kui Vaikse ookeani idaosa veed muutuvad keskmisest külmemaks. La Niñade aegu tugevneb näiteks orkaanide sagedus ja tugevus Atlandil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles