Marutaudis loomade hulk väheneb järjest

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera vaktsineerimine marutaudi vastu.
Koera vaktsineerimine marutaudi vastu. Foto: Peeter Langovits

Nii marutaudis loomade kui neilt hammustada saanud inimeste arv on võrreldes möödunud aastatega järjest vähenenud.

Veterinaar- ja Toiduameti andmetel on märgatavalt vähenenud marutaudis loomade hulk. 2008. aastal registreeriti ainult kolm marutaudi juhtu loomadel, aasta varem neli juhtu. 2006. aastal registreeriti neid 114 ja varem veel hulga rohkem.

Selline langus sai tervisekaitseinspektsiooni teatel võimalikuks tänu teostatavale metsloomade suukaudse vaktsineerimise programmile.

2008 aastal registreeriti tervisekaitseinspektsiooni andmetel vähem ka loomahammustusi: 2485, mis on 103 juhtu vähem kui 2007 aastal.

Kuigi nii loomaohvreid kui ka marutaudis loomi on vähem, on marutaudi oht endiselt olemas, hoiatab tervisekaitseinspektsioon. Seda kinnitavad näiteks kaks 2005. aastal esinenud juhtu Raplamaalt, kus inimesi ohustasid nii marutaudis koer kui ka hobune. Nende juhtudega seoses tuli marutõve vastu vaktsineerida ligi 70 inimest.

Tervisekaitseinspektsioon juhib loomapidajate tähelepanu sellele, et koduloomi tuleb vaktsineerida marutaudi vastu, eriti juhtudel, kui loomadega puutub kokku palju inimesi, näiteks pakutakse ratsutamisteenust.

Tervisekaitsjad paluvad hoiduda võõraste loomade, olgu need siis kodu- või metsloomad, puudutamisest. Puutuda ei maksa ka sellist koera või kassi, kes on «lahingust» saabunud.

Marutaudi oht püsib isegi neis riikides, mis on kuulutatud sellest haigusest vabadeks. Seega peab olema valvas marutõppe võimaliku nakatumise suhtes ka reisil olles. Näiteks 2004. a registreeriti Prantsusmaal kolm marutaudi juhtu illegaalselt riiki toodud koertel.

Loomadel on marutaud, inimestel marutõbi. Marutaud/tõbi on viirusnakkushaigus, mis kahjustab kesknärvisüsteemi ja lõpeb surmaga, ravi tulemusi ei anna. Kui marutaudis loom on inimest hammustanud, saab inimese haigestumist vältida ainult kaitsesüstimise ehk vaktsineerimisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles