Lätis toimus esimest korda maavärin

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti seismoloogid küsitlevad inimesi, et teada saada, kuidas nad maavärinat tundsid.
Läti seismoloogid küsitlevad inimesi, et teada saada, kuidas nad maavärinat tundsid. Foto: AFP / Scanpix

Möödunud nädala esmaspäeval oli Lätis esimene tektooniline maavärin, mille epitsenter asus lõunanaabrite territooriumil.

Maavärina epitsenter oli Kuramaal, seda oli tunda Kolkas, Mazirbes ja Dundagas, vahendab novonews Läti ajalehte Neatkarīgā rīta avīze.

Maa-alused tõuked registreeriti 27. juulil kell 19.48 ning värina epitsenter asus 15 kilomeetri sügavusel. Tõugete tugevuseks mõõdeti 3,4 magnituudi Richteri skaala järgi, kuid kõikumised maapinnal võisid ulatuda viie magnituudini.

Läti peaseismoloogi Valerijs Nikulinsi sõnul saab täpsema hinnangu anda alles pärast kohalike elanike küsitlemist. Kohalikud omavalitsused on juba  küsimustikud välja saatnud ja nüüd ootavad teadlased inimestelt vastuseid.

Läti geoloogia instituudi professori Valdis Seglinši sõnul on kõik seni Lätis registreeritud maa-alused tõuked olnud kaugemate maavärinate järelmõju. Näiteks 2004. aastal Lätis registreeritud maavärina epitsenter asus hoopis Kaliningradis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles