Pärnumaal avastati veel üks uus putukaliik

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis uustulnuk: kollavööt-kuningkiil.
Eestis uustulnuk: kollavööt-kuningkiil. Foto: Keskkonnaameti arhiiv

Läinud nädalal Luitemaa looduskaitsealal Pulgoja roostiku lindude rände uurimisjaamas tööd alustanud loodusteadlased avastasid juba esimesel vaatluspäeval Pärnumaa jaoks uue putukaliigi.


Seekord oli tegu suure kollavööt-kiiliga, mille määras keskkonnaameti looduskaitsebioloog Jaak Tammekänd.



“Kollavööt-kuningkiili (Anax parthenope) vaadeldi Eestis esimest korda möödunud aastal Pangodi järvel,” selgitas keskkonnaameti Viljandi-Pärnu regiooni looduskaitse juhtivspetsialist Agu Leivits. “Käesolev leid on meile teadaolevatel andmetel Eestis teistkordne vaatlus ja ühtlasi esmapüük, sest isend surmati, et see tõendusmaterjalina anda Tartu ülikooli putukakogusse.”



Leivits lisas, et kollavööt-kuningkiil on lõunapoolsema levikuga liik, kes on viimastel aastakümnetel jõudsalt leviala põhja poole laiendanud.



“See varem Euroopa Vahemere maades levinud kiililiik on muutunud üsna tavaliseks Kesk-Euroopa maades,” märkis Leivits. “Peale kollavööt-kuningkiili on sel aastal Pärnumaa kiilide nimistusse lisandunud rohesilm-tondihobu, hännak-rabakiil, kakslaik-kiil ja põhjaliidrik.”



Keskkonnaameti andmete järgi on Eestis 57 kiililiiki, Pärnumaal lendleb neist 50.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles