Kassid ja koerad vajavad marutaudisüsti senisest harvem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera vaktsineerimine marutaudi vastu.
Koera vaktsineerimine marutaudi vastu. Foto: Peeter Langovits

Loomaomanikud peavad marutaudijuhtumite vähenemise tõttu edaspidi vaktsineerima kasse ja koeri maksimaalselt iga kahe aasta tagant, seni pidi seda tegema igal aastal.


Veterinaar- ja toiduameti projektijuhi Enel Niine sõnul tuleb silmas pidada, et kui lemmiklooma on tänavu juba vaktsineeritud, siis ei tähenda see automaatselt, et seda tuleval aastal enam tegema ei peaks.

«Uue süsti tegemise aeg sõltub sellest, kas viimane tehtud vaktsiin on ühe- või kaheaastase mõjuga. Infot leiab selle kohta kas vaktsineerimispassist või tuleks küsida loomaarsti käest,» lausus Niin.

Lemmikloomade marutaudivastase vaktsineerimise sätestab marutauditõrje eeskiri, mille järgi muutus vaktsineerimise sagedus 20. juulist. Kuigi eeskiri seda otseselt ei nõua, soovitab veterinaar- ja toiduamet vaktsineerida jahikoeri marutaudi vastu ka edaspidi igal aastal.

Lemmikloomade vaktsineerimise sageduse pikendamine ning marutaudijuhtude harvenemine looduses ei tähenda siiski, et marutaudiohtu Eestis ja eriti piirialadel enam üldse ei oleks. Mullu avastati Eestis marutaudi kolmel korral - Harjumaal rebasel ja koeral ning Raplamaal lambal. Tänavu on leitud kaks marutaudis rebast Põlvamaal ning üks Võrumaal - kõik kuni nelja kilomeetri kaugusel Venemaa piirist.

Marutaud on loomade ja inimeste ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis lõppeb alati haigestunud isendi surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles