Lugeja pildid: lind rajas kodu auto kapoti alla

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilne linnupesa.
Mobiilne linnupesa. Foto: Meelis Leis

Postimees. ee lugeja Meelis Leis avastas hiljuti oma auto Honda CRV kapoti alt üllatusega linnupesa, milles peitusid ka munad. Paraku tibud ilmselt rasvatihase munadest kooruda ei jõudnud.

«Praktiliselt iga päev liikluses osaleva sõiduki kapoti alla oli lind pesa pununud ning lisaks kolm munagi munenud. Ilmselt osutus see võimalikuks sõiduki regulaarse ja sama parkimiskoha tõttu,» rääkis omapärasest pesapaigast toimetusele pildid saatnud Leis.

Pesa loomise ja munemise protsess sai linnul Leisi hinnangul kesta ligikaudu kuu. Just nii pikk ajavahemik jäi klaasipesuvedeliku paagi täitmise kahe korra vahele, mil mees kapoti alla ei vaadanud. Auto sees asetsenud pesa juurde pääses lind ilmselt auto alt.

Viimati täitis Leis enda sõnul sõiduki klaasipesuvedeliku paaki 23. mail, taaskord tekkis sama vajadus 27. juunil. Kuivõrd auto oli mais korralises tehnilises hoolduses käinud, ei olnud vajadust kapotti tihedamalt avada.

«Auto on üldjuhul sõidus peaaegu iga päev. Ruumi on tegelikult üsna palju ning sõiduki alt pääseb tõesti kapoti alla, mootori ümbrus suletud pole. Ilmselt oli linnu jaoks oluline varjatud koht, võib-olla ka mootorist pärast sõitu eralduv soojus,» arvas autoomanik.

«Pesal oli tugev muldalus, heinakõrsi ja vitsakesi oli mootori ümbrus täis. Pärast sõidukist eemaldamist asetasin pesa linnu toidumajja, mille omakorda paigutasin sõiduki parkimiskoha lähedale, et linnuke teaks pesa juurde tulla. Mõne päeva pärast olid aga hakid oma jõunumbreid näidanud,» rääkis Leis munade kurvast saatusest.

Ornitoloog Aivar Leito arvas kirjelduse põhjal, et pesa teinud linnuks võis olla rasvatihane, kuna neil on kombeks taolistesse kohtadesse ehitada. Tavaliselt teevad nad pesa kas katuseräästasse või elektrikilpidesse.

Samuti on olnud juhtumeid kui linnupesa asetseb tänavavalgustuspostide sees. Põhiline on see, et pesa oleks varjulises kohas ja kaitstud.

Selliste pesakohtade puhul oleks Leito arvates kõige parem kui lind jõuab munad välja haududa ja seejärel tuleks võimaluse korral pesa asetada koha lähedale, kus lind seda ehitamas käis. Sellisel juhul oleks linnul tibude piiksumise järgi lihtsam pesa jälle üles leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles