Botaanikaaia roosid peavad sünnipäeva

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosipäevadel saab teada kuidas erinevate roosisortidega ümber käia.
Roosipäevadel saab teada kuidas erinevate roosisortidega ümber käia. Foto: PM/SCANPIX BALTICS

Tallinna Botaanikaaia rosaarium tähistab nädalavahetusel 45. sünnipäeva roosipäevadega, mille raames korraldatakse huvilistele ekskursioone ja jagatakse nõu.


Vanemaednik Else Liventaali sõnul on karmid talved aegade jooksul kollektsiooni kõvasti näpistanud, kuid taastamine ja uuendamine on olnud jätkuv.

«Aretajafirmadelt oleme pidevalt ostnud uusi sorte, näiteks Kordese firmalt Saksamaalt ja Meillandilt Prantsusmaalt oleme saanud selliseid pilkupüüdvaid kaasaegseid roose nagu Pomponella ja Acropolis,» tutvustas Liventaal roosiaia uudiseid.

Muude sortide seas saab Liiventaali sõnul näha ka roose, mille aretaja on ristinud Peaminister Savisaareks ja Staatspräsident Pätsiks. Huvitavamatest roosidest näeb veel ka rohelist roosi  ja sammalroosi ning kaasaaegsele roosiaretusele aluse pannud B-hübriidroosi.

Praegu on botaanikaaia rosaariumis üle 600 sordi.

Tallinna Botaanikaaia roosipäevad toimuvad 17.- 19. juulini. Reedel, 17. juulil avatakse uues kasvuhoones roosinäitus, kus lisaks botaanikaaia avamaasortidele on näha ka teiste Eesti roosikasvatajate - Laheroos ja Põltsamaa Roosiaed sorte.

Ekskursioonid toimuvad laupäeval ja pühapäeval kell 12, 13.30 ja 15 ning näpunäiteid roosikasvatuse teemadel on võimalik saada nii roosiaias kui ka uues kasvuhoones kell 11-18.

Roosiaed oli botaanikaaia esimene kollektsioon, mis rajati president Konstantin Pätsi talu kunagisse marjaaeda. 1964. aasta kevadel istutati maastikuarhitekt Aleksander Niine kujundatud rosaariumisse Tallinna Botaanikaaia esimese direktori Arnold Puki juhtimisel esimesed roosid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles