Kormoranid on Tondisaarelt kadunud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tondisaarele on jäänud kajakad.
Tondisaarele on jäänud kajakad. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Linnuvaatlejate sõnul on Võrtsjärve keskel asuval Tondisaarel vaid paar kormorani, ehkki kevadel peatus neid seal sadu.


Möödunud nädalal linnuatlase tarvis Tondisaarel käinud ornitoloogid Andres Kuresoo ja Olev Lüütsepp kirjutavad linnuhuviliste listis, et ei kohanud seal ühtegi kormorani, kuid kalamehed olid sama päeva hommikul kahte vanalindu näinud.

«Tühje pesi leidsime umbes 20, poegadega pesi polnud ühtegi,» teatas Kuresoo.

Linnuhuviline Tõnu Viik ütles, et mullu samal ajal kohtas ta Tondisaarel umbes sadat kormorani, tänavu 29. juunil aga nägi vaid ühte vanalindu.

Vaatlejate hinnangul oli saarel umbes 200 paari hõbekajakaid ja ka nende järelkasv on hooga sirgumas. Pesade ümbruses võib näha arvukalt särgi ja kohapoegi, mille kalurid on Kuresoo arvates mõrdadest välja loopinud. Lisaks kajakatele kohtab saarel ka sukelparte ja tiirusid.

Linnuvaatlejate tähelepanekute järgi on saarel palju surnud kajakaid, ka täiskasvanud linde.

Võrtsjärve limnoloogiakeskuse juhataja Ain Järvalt ütles, et erinevalt mitmetest Lääne-Eesti saarestiku laiust Tondisaarel kormoranitõrjet ei tehta ning ilmselt on linnud kadunud looduslikel põhjustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles