Narva kalamehed levitavad ohtlikku võõrliiki

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kalameeste abil on Narva lähedastes tiikides hakanud taas levima võõrkalaliik kaugida unimudil, kes oma apluse ja ellujäämisvõimekuse tõttu ohustab kohalikku vee-elustikku.

Viru regiooni vee-elustiku spetsialist Maili Lehtpuu rääkis Põhjarannikule, et kuigi unimudila arvukust üritati väljapüügi ja röövkalaga vähendada, oli mõju ajutine. Kohalike sõnul on kalameeste abiga, kes kasutavad neid elussöödana, ohtlik kala levinud ka teistesse Narva lähedal asuvatesse tiikidesse.

«Suurimat mõju teistele kaladele ja vee-elustiku liikidele avaldavad unimudila toitumisharjumused, sest juba kümne sentimeetri pikkusena hakkab ta sööma kõiki väiksemaid kalu, konnakulleseid ja teisi, kellest jõud üle käib,» selgitas Lehtpuu, miks võõrliik niivõrd ohtlik on.

Eesti loodushoiukeskuse kalateadlane Meelis Tambets ütles, et vintskest kalast lõplikult lahtisaamiseks on vaja karmimaid samme. Näiteks on üks võimalus kasutada spetsiaalset kalamürki, mis mõjub hetkeks kaladele ja siis laguneb vees, küll aga ei ole seda meetodit varem Eestis kasutatud.

Keskkonnaamet hoiatab, et kaugida unimudila asustamine uutesse veekogudesse on keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles