Teadlased hoiatavad drastiliste kliimamuutuste eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased hoiatavad drastiliste kliimamuutuste eest, kui ei suudeta ära hoida maakera keskmise temperatuuri tõusu tööstuseelse tasemega võrreldes.
Teadlased hoiatavad drastiliste kliimamuutuste eest, kui ei suudeta ära hoida maakera keskmise temperatuuri tõusu tööstuseelse tasemega võrreldes. Foto: AFP / Scanpix

Täna avaldatud uurimisraporti kohaselt ähvardavad maailma järsud ja pöördumatud kliimamuutused.


Teadlased juhivad 36-leheküljelises raportis tähelepanu sellele, et maakera soojenemine on toimunud oodatust kiiremini, mis on ka eelseisvate kliimamuutuste peamine põhjus, vahendas AFP.

Teadlaste ennustuste kohaselt tõusevad maapinna ja ookeanide temperatuur, kerkib merevee tase ning kahaneb põhjapooluse jää märksa kiiremini, kui varem arvati.

Kliimasoojenemine ja merevee taseme tõus mõjutavad aga maailma veevarusid ja ähvardavad madalates rannikupiirkondades elavaid kümneid miljoneid inimesi. Lisaks maailmamere tõusule paiskab liustike ja igikeltsa sulamine atmosfääri ka suures koguses sinna lõksu jäänud süsinikku.

Lisaks tuletavad teadlased meelde, et kahe aasta eest välja antud ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste komisjoni (IPCC) raportis sätestatud kliimaindikaatorid on tänaseks lähedal ülempiirile.

Paljud IPCC raporti koostajad võtsid osa ka äsjaavaldatud dokumendi kokku panemisest, milles hoiatavad inimkonda suurte sotsiaalsete ja keskkonnahäirete eest, kui ei suudeta ära hoida maakera keskmise temperatuuri tõusu üle kahe kraadi industrialiseerimiseelse tasemega võrreldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles