Narva karjäärist leiti võimalikud jääajast pärit looma jäänused

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalikud jääajast pärit looma jäänused.
Võimalikud jääajast pärit looma jäänused. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia Narva karjääri töötajad leidsid karjääritööde käigus võimalikud jääajast pärit looma jäänused.

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik ütles Postimehele, et asjatundjate esialgsel hinnangul on tegu looma jäänustega ning maakoore kiht, millest jäänused välja tulid, viitab jääajale. 

Eesti Energia on võtnud leiu üleandmiseks ühendust Eesti Loodusmuuseumiga ning teavitanud ka Tallinna tehnikaülikooli geoloogia Instituuti.

TTÜ Geoloogia instituudi vanemteadur doktor Atko Heinsalu sõnul on Eesti territooriumilt leitud Euroopa peaaegu kõige noorme mammut ning hiljuti leiti Narva karjäärist devoniaegne kalafossiil. «See aga ei tähenda, et uus leid ei pruugi olla lihtsalt lehma korjus,» lisas ta.

Heinsalu sõnul tuleb oodata kuniks leid on jõudnud ekspertide töölauale ning alles siis saab rääkida leiust konkreetsemalt.

Loodusmuuseumi pressiesindaja Liis Rohtmets ütles Postimehele, et jääaja leide on läbiaegade olnud Eestis kokku ligi 30, enamasti on olnud tegu mammutitega. Sündmuskohale lähevad muuseumi eksperdid homme.

Devoni ajastu oli maal 416–359 miljonit aastat tagasi. See oli maakera ajaloos üks palavamaid. Devonit tuntakse aga eelkõige kalade ajastuna, kuigi kalad on pärit varasematest ajastutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles