Pikne ja tuul tekitasid kahju üle Eesti

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike Tallinna kohal
Äike Tallinna kohal Foto: Toomas Huik

Viimaste päevade äikesehood ja tugev tuul põhjustasid üle Eesti elektri- ja sidekahjustusi ning pikne oli süüdi mitme tulekahju tekkes.

Eesti Energia Jaeäri kommunikatsioonijuht Kristjan Hamburg ütles, et kõige rohkem elektrikatkestusi üle Eesti oli laupäeva õhtul. Vooluta jäi ligi paar tuhat majapidamist, kelle elektriga varustamine on tänaseks taastatud.

Katkestused olid tingitud pikselöökidest alajaamadesse, mis läksid hoolimata maandusseadmetest rivist välja. Samas põhjustas Hamburgi sõnul elektrikatkestusi ka tuul, murdes puid liinidele.

Eile puudus Jõgeval Elisa mobiililevi. Elisa suhtekorraldusjuhi Marika Raiski sõnul põhjustas sidehäire elektrikatkestusi. Kristjan Hamburg ütles, et ilmselt jäi Elisa mobiilimast lihtsalt voolukatkestuse piirkonda.

Laupäeva pärastlõunal süütas pikne Jõgevamaal tunni aja jooksul kaks taluhoonet. Pajusi vallas Aidu külas süttis pikselöögist ühise katuse all olnud laut koos kõrvalhoonetega. Sisse põles 20 kana, kõrvalhoonesse traktor ja 2000 liitrit diislikütust. Elanikud päästsid laudas olnud loomad. Kohapeal anti esmaabi kahele kannatanule, kes olid saanud kergeid põletushaavu. Puurmani vallas Laasme külas süttis pikselöögist kõrvalhoone.

Päästeameti pressiesindaja Rain Porss ütles, et päästeteenistusel on laupäevast alates olnud tugeva tuule tõttu 67 väljasõitu, enamik mahalangenud puude tõttu.

Porss ütles, et eramutele on piksekaitse paigaldamine soovituslik. Kohustuslikuks muutub see alates 15 m kõrgusest ehk viiekorruselisest majast.

«Kindlasti väga soovitame piksekaitse paigaldada,» rõhutas Porss. Seejuures hoiatas ta oskamatu katse eest piksekaitset ise paigaldada, mis võib lõppkokkuvõttes hoopis välku ligi tõmmata. Lisaks soovitas Porss meeles pidada, et sinna, kus äike on korra sähvinud, tuleb see tagasi.

Porss meenutas inimestele, et äikese ajal ei tohiks ujuma minna ega olla metallist esemete läheduses või neist kinni hoida. Samuti ei tohiks minna üksikute puude varju, pigem olla lagedal alal. Rahvasuu räägitav, et kõige turvalisem on äikese ajal viibida autos, vastab Porsi sõnul tõele.

Äikeseohtlike ilmadega kodust lahkudes on soovitav elektriseadmed, nagu arvuti, televiisor ja isegi telefon vooluvõrgust välja võtta. Kui piksekaitsesüsteem on majal olemas, tuleb kontrollida selle korrasolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles