Uuring: Läänemerd ähvardab fosforireostus

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri
Läänemeri Foto: Alo Lõhmus/Postimees

Kuigi vaid kuu aega tagasi kinnitas Poola keskkonnainspektsioon, et Gdanski väetisetehase fosforijäätmed ei leki Läänemerre, selgus eile avaldatud Soome ja Poola koostöös valminud uuringust, et väljavool jäätmehoidlast ei mõjuta ainult naaberalasid, vaid Läänemerd laiemalt.

Esialgsetel andmetel lekib Gdanski kaldalt aastas merre tuhandeid tonne fosforijäätmeid, vahendas ERR uudised «Aktuaalset kaamerat».

Merebioloog Georg Martini sõnul ei tohiks Gdanski leke Eesti vett otseselt mõjutada, kuid möönab, et reostus toob jälle esile Läänemere vana probleemi - toitainete ülekülluse, millest tekivad näiteks sinivetikad.

Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi juhtivteadur Georg Martin selgitas, et kuigi toitainete üleküllus ei ole otseselt mürgine, läheb seeläbi looduslik ökosüsteem paigast ära. «Teatud liigid hakkavad vohama, neil tekivad teatud eelised, nad lämmatavad või tõrjuvad teised liigid välja ehk looduslik tasakaal saab rikutud ja see on põhiline probleem sellise protsessi puhul,» lisas Martin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles