Kas suurte elektrituulikute rajamist meresaartele ja rannikualale tuleks piirata?

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark
Tuulepark Foto: Elmo Riig / Sakala

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul tuleb kaaluda meresaartele ja rannikualadele suurte elektrituulikute rajamise piiramist.

Looduskaitseseaduse muutmise eelnõuga keelataks Saaremaal, Hiiumaal, Muhul ja Vormsil elektrituulikute püstitamine, mis on maapinnast kõrgemad kui 30 meetrit või mille nimiaktiivvõimsus on üle 20 kW.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on taolise piirangu seadmise eesmärgiks saarte kultuuriloolise ja esteetiliselt väärtusliku looduskeskkonna kahjustamise takistamine.

«Avaldan toetust nimetatud eelnõule, kuna leian, et tuuleparkide rajamise reguleerimise näol on tegemist nii looduskeskkonna pikaajalise arengu kui ka sotsiaalse keskkonna huvide seisukohalt olulise lahendamist vajava küsimusega,» teatas regionaalminister Siim Kiisler riigikantseleile saadetud kirjas.

«Märgin aga, et eelnõu seletuskirjas ei ole põhjendatud, miks on suurte elektrituulikute rajamine välistatud vaid eelnõus välja toodud saartel,» lisas ta. «Nii kultuurilooliselt kui ka esteetiliselt väärtuslikud on ka näiteks Kihnu ja Ruhnu saared ning paljud piirkonnad Mandri-Eesti rannikualadel.»

Kiisler palub eelnõu edasisel menetlemisel kindlasti põhjalikumalt analüüsida elektrituulikute rajamise piiramist ka teistel meresaartel või rannikualadel ning piirangu aluseks olevate tuulikute parameetreid – miks just kõrgemad kui 30 meetrit ning nimiaktiivvõimsusega üle 20 kW.

Kiisler märkis, et planeeringute koostamise ja järelevalve menetluste käigus on korduvalt tõstatunud vajadus selgema elektrituulikute planeerimist ja ehitamist suunava regulatsiooni järele.

«Edaspidi on vajalik välja töötada põhjalikul analüüsil põhinev kompleksne raamistik tuuleparkide planeerimiseks ja ehitamiseks saartel (sh väikesaartel), rannikualadel, taristute trasside ja tiheasustusalade naabruses jne,» märkis minister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles