Piirivalvurid leidsid üle poole kilomeetri ebaseaduslikke nakkevõrke

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veest välja tõmmatud ebaseaduslikult püügile seatud nakkevõrgud. Pilt on illustratiivne.
Veest välja tõmmatud ebaseaduslikult püügile seatud nakkevõrgud. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Patrulliv piirivalvelaev «Valve» eemaldas Pärnumaal püügilt üle 600 meetri nõuetekohaselt tähistamata nakkevõrke.

Neljapäeval kella 11 paiku avastas piirivalvelaev «Valve» patrulltegevuse käigus Pärnumaal Kabli lähedalt nõuetekohaselt tähistamata nakkevõrgud. Plastikpudelitega tähistatud võrkudel puudusid seadusega ette nähtud märgistused, mistõttu teavitati leiust keskkonnainspektsiooni.

Laevameeskond eemaldas kokku 11 võrku, mille kogupikkus ulatus üle kuuesaja meetri. Võrkudest leitud elujõulised kalad lasti tagasi vette ja võrgud anti üle keskkonnainspektsioonile.

Politsei ja keskkonnainspektsioon tuletavad meelde, et ebaseaduslik püük seab ohtu kalavarud ja mõjutab otseselt iga järgneva aasta saagikust. Lisaks sellele on korrektselt tähistamata võrgud ohtlikud merel liikujatele.

Keskkonnainspektsioon tuletab meelde, et nakkevõrkudega püügiks on vaja eraldi luba ning lisaks tuleb järgida püüniste silmasuuruse, tähistamise ja paigutamise nõudeid.

Harrastuspüügiõiguse eest tuleb tasuda teatud summa, olenevalt sellest, kui pikaks perioodiks püügiõigust soetada tahetakse. Tegemist ei ole suurte summadega, näiteks ühepäevane harrastuspüügiõigus maksab 1 euro, nädalase püügiõiguse eest tuleb tasuda 3 eurot.

Harrastuspüügi eest tasumine on muutunud väga lihtsaks - seda saab teha mobiiltelefoniga kasvõi sealtsamast veekogu ääres, kuid see peab olema tehtud vähemalt 2 tundi enne püügile asumist. Harrastuspüügiõiguse eest ei ole vaja tasuda õpilastel, pensionäridel ega puuetega inimestel.

Inspektor saab püügiõiguse eest tasumist kohe sealsamas veekogu ääres kontrollida. Teatud kohtades (näiteks lõhejõed, kaitsealad jne) on aga kalapüügiks nõutav kalastuskaart, seal ülekandest ei piisa.

Kui püütakse lihtkäsiõngega, siis selleks mingit luba vaja ei ole. Lihtkäsiõng koosneb ridvast, kuni 1,5 ridva pikkusest õngenöörist ja üheharulisest konksust.

Kalastama minnes tuleb kindlasti arvestada ka lubatud püügiaegade, -kohtade ja kalaliikidele kehtestatud alammõõtudega.

Kalapüügi üldised nõuded on kirjas kalapüügiseaduses.

Puhkuste hooaega silmas pidades on keskkonnainspektsioon võtnud siseveekogud suurema tähelepanu alla. Näiteks eile eemaldasid inspektorid Pärnumaal Tõhela järvest 9 ilma nõutava tähistuse ja märgistuseta nakkevõrku.

Veel tuletab inspektsioon meelde, et siseveekogudel on linaskipüük 20. juulini keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles