Haapsalus lagedale jäänud sarvikpütid jätsid pesad

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haapsalus sattusid Väikse viigi äärse rooniitmise tõttu ohtu kaldaäärses roostikus pesitsenud kaitsealused sarvikpütid, kes on nüüdseks oma pesad hüljanud.

Keskkonnainspektsioon registreeris juhtumi täna hommikul ja seda uurima asunud Meelis Kaustel ütles, et kuna Väikse viigi äärne ei ole sarvikpüttide registreeritud elupaik, siis ei saa niitmist pidada tahtlikuks häirimiseks ja tõenäoliselt ei kvalifitseeru juhtum seaduse järgi väärteoks, kirjutab Lääne Elu.

Linnavalitsuse linnakeskkonna osakonna haljastuse ja heakorra peaspetsialist Triin Tarv sõnas, et linnavalitsuses ei teadnud keegi sarvikpüttide roostikus elutsemisest. «Kuus aastat järjest oleme sel ajal niitnud ja ei tulnud nüüd selle peale, et midagi võiks teisiti olla,» ütles ta ja lisas, et viigiäärset on vaja kinnikasvamise ärahoidmiseks niita just praegu.

Ornitoloog Marko Valker ütles, et juhtum on kahetsusväärne, kuid põhiline oleks tagajärgedest õppust võtta, et järgmisel aastal sama ei korduks.

Tarv ja Valker pidasid täna ka omavahel nõu ja leidsid, et edaspidi küsib linnavalitsus enne niitmist ornitoloogide käest nõu. «Saame teavitada ka niitjaid, et nad lõikaks roogu nii, et pesitsuspaigad kaitstuks jääksid,» ütles Tarv.

Sarvikpütt on Eestis ohustatud lind, kuna tema arvukus on väike või väheneb ning levik Eestis väheneb ülekasutamise, elupaikade hävimise või rikkumise tagajärjel. Olemasolevate keskkonnategurite toime jätkumisel võib liik sattuda hävimisohtu. Liigi arvukuseks Eestis hinnatakse 200-400 haudepaari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles