Merevesi püsib soojana vähemalt nädala lõpuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva-Jõesuu rand.
Narva-Jõesuu rand. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Võrreldes möödunud aastaga on Eesti rannikuvesi mitu kraadi soojem. Merevesi püsib soojana vähemalt nädala lõpuni.

Tallinna Tehnikaülikooli Meresüsteemide Instituudi professori Urmas Lipso sõnul võib merevesi jahedamaks muutuda nädala lõpul või järgmise nädala alguses. Põhja-rannikul on vee temperatuur kõrgem kui 20 kraadi. Viimane on märkimisväärne, kuna vesi on tänu päikesepaistelistele ilmadele soojenenud ühe kuuga 7-8 kraadi võrra.

«Mereprognoos sõltub ilmaprognoosist. Usaldusväärseid ilmaprognoose aga üle viie päeva pole. Kui tuuleprogoos paika peab, võib juhtuda, et Eesti põhjarannikul tekkivad ida- ja kirdetuuled lükkavad sooja vee Eesti rannikust eemale. See sõltub aga sellest, kui tugev see tuul saab olema,» rääkis ta.

Professor üle viie päeva ette ennustada ei soovi, kuna selleks puudub teaduslik alus. Lips usub, et selle nädala lõpuni peaks kindlasti soojas vees ujuda saama. «Ehk saab järgmine nädal ka,» ütles ta.

Eelmisel aastal jahedam

«Vesi soojeneb põhiliselt tänu päikesele, mis soojendab ülemisi veekihte. Kui on tuuline, siis tuul segab külmema vee ka üles, mistõttu nii soe pole,» lausus Lips. Praegusega võrreldavaks hindas professor 2011. aasta rannikuvee temperatuuri.

Möödunud aastal oli merevee temperatuur ühtlaselt jahe üle Soome lahe. «See oli seetõttu, et ülekaalus olid lääne- ja edelatuuled, millega kaasneb enam tsükloneid,» ütles ta. Eesti rannikuveed olid võrreldes Soomega siiski pisut soojemad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles