Teadlased püüavad ainulaadse katse abil vett puhastada

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) teadlased paigaldasid Läänemaale Linnamäele ainulaadse veepuhastusfiltri.

«Midagi sellist ei ole Eestis mitte keegi mitte kusagil ehitanud, ja võib–olla ei ehitatagi,» ütles TTÜ keskkonnatehnika instituudi professor Arvo Iital Lääne Elule.

Tegemist on Eestis esimese ja võimalik, et ka ainukeseks jääva filtriga, mis peaks vähendama kuivendussüsteemi vees fosforisisaldust, mida võib suurendada näiteks põldude sügisene väetamine lägaga. Eksperimentaalne filter paigaldati varakevadel Salajõe ülemjooksule Rootsikülla 21,4 ha suuruse valgalaga kuivenduskraavi kaldasse.

Rene Reisner keskkonnaministeeriumist märkis, et kohti, kus võiks filtrit kasutada, on Eestis vähe. Filter on tõhus seal, kus fosfori kontsentratsioon on tugev. Keskkonnaministeeriumi andmeil on Eestis 50 sellist veekogumit, mille ökoloogiline seisund ei ole rahuldav suurenenud toitainetesisalduse tõttu. Reisner aga ei välistanud, et vee seisundit pole hinnatud õigesti ja suure fosforisisaldusega veekogumeid võib olla tegelikult rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles