Tänavu on vaatlejate luubi all Eesti rahvuslill

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkilill.
Rukkilill. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Loodusvaatluste andmebaasi tänavusuvine vaatlusvõistlus on hoo sisse saanud. Kolme nädala jooksul on sisestatud hulgaliselt vaatlusi kullerkupu ja pääsusilma kohta, ent seni mitte ühtegi rukkilille kohta.

Rukkilille arvukust hinnatakse vähenevaks, sest majandatavaid teraviljapõlde on vähemaks jäänud ning rapsi sees ja aastakümneid sööti jäetud põllumaadel rukkilill hästi ei kasva. Sarnaselt on niiskemate niitude niitmise ja karjatamise vähenemine mõjunud negatiivselt kullerkupu ja pääsusilma arvukusele.

Seekordne võistlus on keskendunud 12 taimeliigile, kelle levikuandmed on puudulikud või kelle arvukust hinnatakse vähenevaks. Loodussõprade aktiivsus nende liikide leidmisel on suureks abiks andmete kogumisel.

Tänavusel võistlusel hinnatakse loodussõprade pingutusi kahes kategoorias: vaatluste arvu ja liikide arvu kategoorias. Esimese puhul auhinnatakse kolme edukamat vaatlejat. Liikide arvu kategoorias pärjatakse vaatleja, kelle vaadeldud liikide seas on teiste hulgas kas harilik talvik, kuningakübar, madal-mustjuur, mägiristik, sininukk või vahelmine mõõl.

Loodussõpradel tasub silmad lahti hoida järgmiste taimeliikide osas: rukkilill, kullerkupp, kassikäpp, nõmm-liivatee, pääsusilm, harakkuljus, harilik talvik, kuningakübar, madal-mustjuur, mägiristik, sininukk ja  vahelmine mõõl.

Vaatlusi saab sisestada 1. septembrini. Rohkem infot vaatlusaluste liikide kohta leiab loodusvaatluste andmebaasi koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles