Ilmatark: jaanipäeval võib tulla hoovihma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanitulele minnes tuleb ilmselt vihmakeep igaks juhuks ligi hoida.
Jaanitulele minnes tuleb ilmselt vihmakeep igaks juhuks ligi hoida. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Soomaa ilmatark Indrek Hein ennustab, et jaanipäeval võib siin-seal Eestimaa paikades hoovihma tulla, laussadu siiski kartma ei peaks.

«Jaanipäeva ilma on praegu raske ennustada, aga eks tavaliselt on jaanipäev meil vihmane olnud,» sõnas Hein Postimees.ee'le. «Väga hullu ilma siiski ei tohiks tulla, laussadu ei tule, aga hoovihma küll.»

Hein ütles, et Eesti jaanipäevadest on viimastel aastatel 60 protsenti olnud märjapoolsemad, sutsu vihma kuskil ikka tuleb. Eesti on üldse selline paik, kus ühes nurgas sajab, teises aga mitte.

«Eeldan, et jaanikuu tuleb tavapärasest väga natuke soojem,» ütles Hein, kes oma ennustusi teeb linde ja loodust jälgides. «Loodus on praegu maha jäänud, soojus peab tulema.»

Äikest tuleb tema sõnul sel suvel ka, see pole välistatud ka jaanipäeval.

Ilmateadlane Ain Kallis seevastu tõi just välja, et ehkki inimesed arvavad vastupidi, on tegelikult jaanipäev enamikul aastatel olnud kuivapoolne. Täpset jaanipäeva ilma on tema sõnul rohkem kui nädal ette väga raske ennustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles