Nädalavahetuseks saabub meile lähistroopiline soojalaine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nädalavahetus tuleb meil suviselt soe, saatjaks aga nii täna kui homme äikesevihmad. Juuni kaunimad päevad püsivad kuni kolmapäevani.

Äike on tänavu helde soojaga maikuus tavaline ja nii saavad äikesevihmad meid saatma ka reedel ja laupäeval, kirjutab EMHI sünoptik Merike Merilain nädalailma ülevaates.

Väga soe õhk on põhja poole teel Musta mere ja Vahemere äärest Türgi ja Kreeka kohalt. Täiendav soe küttis üles juba hääbuma kippuva tsükloni Poola kohal ja see liigub piki Poola lõunapiiri idast läände. Suured vihmad ikka kaaslaseks ja häirivad need kõige enam Poolat ning Saksamaad.

Meile saab osaks järjest soojemaks muutuv ilm ning lähistroopiline soojalaine saavutab võidu laupäeval ja pühapäeval. Homme on veel niiskust palju ja rünksajupilvede tekkeks soodsad tingimused.

Õhutemperatuur jääb homme esialgu tavaliseks: 15 kraadist mõnel pool põhjarannikul kuni 22-23 kraadini sisemaal. Päeval väheke tugevnev ida- ja kirdetuul ehk ajab Tallinna lahelt udu laiali.

Päeval jõuab aga südasuvine soe kohale Kesk-Euroopas püsima jääva tsükloni servas, millele annab lisapanuse Rumeenia kohal tekkiv väike osatsüklon. Õhutemperatuur tõuseb 22-27 kraadini, just nagu praegu on Lapimaal jõuluvana juures. Kuid kuiva ja päikesepaistelist ilma nagu neil seal kõrgrõhuala all püsib, ei julge siia veel lubada, pigem tuleb see soe ikka koos äikesega.

Pühapäeval näib aga ilm muutuvat soodsamaks neile, kes äikesest enam päikest armastavad. Põhjaaladel tugevneb kõrgrõhuala ja uus kõrgrõhukolle näib tekkivat Valge mere kohal. Sellest ajast kuni kolmapäevani võiksid olla juunikuu kaunimad päevad, sest Põhja-Eestis jätkub õitsemist. Lõuna-Eestis võib aga sellises kuumuses jõgedes- järvedes supelda.

Kolmapäeval on kõrgrõhuala kandunud Skandinaaviale ja põhja pöörduv õhuvool kannab taas Soome lahe poole jahedat õhku. Hoovihmad ja äike on õhtuks Lõuna-Eestisse jõudnud. Neljapäev on kõrgrõhuala idaservas kuiv ja jahedapoolne, kuid loodetavsti päikesepaisteline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles