Alanud nädal toob suvesooja ja äikest

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Sel nädalal on oodata õhutemperatuuri tõusu, kuid soojalainega kaasneb igapäevaselt äike ja hoovihm, prognoosib Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut.

Teisipäeva ööks laieneb kõrgrõhkkond Venemaa põhjaaladelt üle Soome ja selle servas on Eestis taevas enamasti selge. Õhutemperatuur langeb 9–14 kraadini. Idatuul on võrdlemisi tugev, sest lõuna poolt avaldab survet Läänemere lõunavete kohale liikuv madalrõhkkond.

Päeval suundub madalrõhkkond edasi Taani väinade poole ning selle mõju Eestile on tugevam. Pilverünki on rohkem. Hoovihma ja äikese võimalus on suurem Lõuna- ja Edela-Eestis. Puhub tugev ida- ja kirdetuul, puhangud ulatuvad sisemaal 13, rannikul 16 m/s. Õhutemperatuur tõuseb 19–23 kraadini, vaid meretuulega rannikul on jahedam.

Kolmapäevaks tuleb madalrõhualale Venemaa lõunaoblastite kohalt täiendust ja see laieneb vööndina üle Eesti. Öösel on sadusid enam lõunapoolsetes maakondades, päeval kõikjal Eestis. On äikest ja sadu on intensiivsem õhtupoolsel ajal. Idakaare tuul on tugevam eelkõige Põhja-Eestis. Sooja on öösel 9–14 ja päeval 16–20 kraadi ning kus vihmahooge harva, tõuseb õhutemperatuur veel paar-kolm kraadi kõrgemale.

Neljapäeval koondub madalrõhkkond Kesk-Euroopa kohale ja selle kirdeserv ulatub üle Eesti. Sajab hoovihma ja on äikest. Tuul puhub idakaarest. Õhutemperatuur on öösel 9–14, päeval 16–20 kraadi. Kui kaguvoolus jõuab soojemat õhku lisanduda, siis tuleb sooja kuni 25 kraadi.

Reedel on Eesti kahe rõhuala piirimail. Soomes ja Loode-Venemaal on valitsevaks kõrgrõhuala. Kesk-Euroopat katab ikka madalrõhkkond ja tõenäoliselt on selle mõju Läänemere idakaldale tugevam. Madalrõhkkonna serva mööda kandub meile väga soe õhumass. Hoovihma ja äikese võimalus on suur. Õhutemperatuur on öösel 9–14, päeval 22–26 kraadi. Idakaare tuulele avatud rannikul on aga jahedam.

Laupäeval madalrõhkkonna mõju nõrgeneb ja kõrgrõhkkond saab veidi mõjusamaks, kuid kohatistest äikesevihmadest ei suuda see ikka hoida. Puhub nõrk ida- ja kagutuul. Õhutemperatuur on öösel 10–15, päeval 22–27 kraadi.

Pühapäeval laiendab Kesk-Euroopa madalrõhkkond haaret põhja poole. Hoovihma ja äikese võimalus on taas laialdasem. Puhub mõõdukas ida- ja kirdetuul. Õhutemperatuur on öösel 11–16, päeval 20–25 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles