Veelinnud naasevad aastate järel Porkuni järvedele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusteist luike Porkuni Suurjärvel oli vaatepilt, mida kohalikud elanikud polnud näinud aastaid.
Kuusteist luike Porkuni Suurjärvel oli vaatepilt, mida kohalikud elanikud polnud näinud aastaid. Foto: Ain Aasa

Porkuni linnuriik, mis kannatas rängalt järvede kuivamise aastatel, on taastumas ja jälle näeb järvepinnal ujumas nii tuttpütte, sinikael-parte kui luiki.


Porkuni kauaaegne elanik ettevõtja Eigo Laur rääkis, et jär­vede kuivaksjäämise aastatel - 2003. ja 2006. - lahkusid veekogult ka seal elanud linnud.


"Olin tänavu kevadel meeldivalt üllatunud, kui märkasin Porkuni Suurjärvel ujumas taas tuttpütte, keda ma eelnevatel aastatel polnud veekogul näinud," kõneles Laur. 

"Kuuekümnendatel olid tuttpütid koos sinikael-partidega veekogu tavalised asukad. Meelde on jäänud need linnud nii oma erilise välimuse kui häälitsuste järgi," rääkis Laur.

Tuttpüttide tagasitulek on Lauri jaoks kui järvede linnuriigi taassünd pärast ränki kuivamisperioode.

Möödunud neljapäeval oli Porkuni rahvas tunnistajaks vaatepildile, millist järvedel polnud nähtud aastaid - Porkuni Suurjärvele lendas 16-pealine luigeparv.

Porkuni elanik Ain Aasa rääkis, et linnud olid olnud väga julged. "Neid sai päris ligidalt vaatamas käia. Kas oli tegemist luikedega, kes on inimestega harjunud, või olid luiged nii metsikud, et ei teadnudki meid karta," arutles Aasa, kellele jäi sellest luigeparve külaskäigust mälestuseks hulk fotosid.

Loe artikli täisversiooni neljapäevasest Virumaa Teataja paberväljaandest


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles