Saaremaa tuntuim rand saab korda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mändjala rannas on peetud ka surfilaagrit
Mändjala rannas on peetud ka surfilaagrit Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kunagine Saaremaad külastanud päikesekummardajate lemmikrand, kuid viimastel aastatel paraku alla käinud Mändjala-Järve rannapiirkond hakkab tasapisi uuesti korda saama: tulevad laudteed, vaateplatvorm, välikäimlad ja riietumiskabiinid. Lisaks puhastatakse vähemalt osa rannajoonest adrust ja liiva hakatakse sõeluma kord kuus.

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) valduses oleva Mändjala–Järve rannapiirkonna korrastamisel panevad õla alla nii RMK ise, Kaarma vald kui ka ümberkaudsed majutusettevõtjad ja elanikud, kirjutab Saarte Hääl.

Kaarma vallavanema Margus Mägi sõnul on vald RMK-le juba väljastanud ehitusloa rannaala taristu ehitamiseks. Vallavalitsus pakkus RMK-le tasuta ka liivasõelumismasinat, kuid RMK ei olnud siiski nõus randa üksinda koristama. Ent seegi probleem lahenes, kui kohalikud elanikud eesotsas Andres Haaveliga lõid ranna koristamise tarbeks MTÜ Päikesepesa.

RMK pressiesindaja Mari-Liis Kitteri sõnul on neil sel aastal plaanis seoses Sõrve maantee uuendamisega korda teha ka Mändjala loodusmaja juurde viiva tee otsas asuv parkla, endiselt jääb sinna ka välikäimla.

Kitter ütles, et ettevalmistamisel on ka hange ehitaja leidmiseks, kes uuendaks Keskranna puhkekoha. «Uued laudteed, infotahvel, rannakabiin, käimla, prügimajandus,» loetles Kitter plaanitud töid.

Saarte Hääl käis Kaarma vallavalitsuses puhkekohtade projektidega tutvumas ja need on üsna suurejoonelised, kuid samas praktilised. Lisaks eelpool nimetatud taristule on ette nähtud ka luidetelt mere äärde viivad teisaldatavad trepid ja näiteks vaateplatvorm.

Eesti päikesepaistelisem koht

«Tööd lähevad lahti sellel alal, mida tuntakse Mändjala rannana,» ütles Andres Haavel ja lisas, et see ulatub Mändjala kämpingust ca 2 kilomeetrit edasi.

Haaveli kinnitusel lõid nad tõepoolest mittetulundusühingu, et üsna legendaarset ja tuntud randa korras hoida. Tema sõnul on Mändjala rand Eestis ju kõige lõunapoolsem ja EMHI andmetel on siinkandis ka Eesti kõige päikesepaistelisem koht.

Haavel ütles, et esmalt alustatakse kohalike elanike kaasabil adru äraviimisega ning seejärel hakatakse randa korrastama ja liiva sõeluma. Selleks, et rand korras püsiks, tahetakse liiva läbi sõeluda vähemalt kord kuus. Töid rahastavad Haavli sõnul erinevad osalised ning kindlasti loodetakse saada ka projektide raha. Esimesed projektid on praegu juba koostamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles