Austraalia võimud kuulutasid kaks osariiki looduskatastroofi alaks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud maantee Mudgeerabas Queenslandi osariigis.
Üleujutatud maantee Mudgeerabas Queenslandi osariigis. Foto: AFP / Scanpix

Austraalia ametivõimud otsustasid paduvihmade ja üleujutuste tõttu evakueerida riigi idaosas tuhandeid inimesi, Queenslandi ja Uus-Lõuna-Walesi osariigid kuulutati looduskatastroofi piirkonnaks.


Praegustel andmetel on üleujutustes hukkunud üks inimene, vahendas AFP.

Katastroofipiirkonnaks kuulutamine tähendab, et loodusjõudude tõttu kannatavad firmad, põllumehed ja elanikud saavad riigilt rahalist toetust.

Tormituul rebis majadelt katuseid, üleujutuste tõttu on sattunud isolatsiooni mitu linna. Torm on murdnud puid ja lõhkunud elektriliine, jättes elektrita tuhandeid inimesi.

Queenslandi üleujutused on viimase 35 aasta tõsisemaid. Osariigi kirdeosas on sajad teed muutunud läbimatuteks, vesi on ujutanud üle turistide hulgas populaarseid liivarandu.

Uus-Lõuna-Walesi põhjaosas asuvas Lismore'is evakueeriti kodudest 5000 linnaelanikku, vahendas Reuters. Tulvavesi võib selles 27 000 elanikuga linnas kerkida täna kohati kümne meetrini.

Tuul ja paduvihm peaks meteoroloogiateenistuse ennustuse järgi homme jätkuma.

Üleujutused järgnesid mitu päeva sadanud vihmale ja madalrõhkkonnale.

Tulvavesi on tõuganud merre sõiduautosid. Tohutud lained mürgeldavad suurtes sadamates, nende hulgas ka maailma suurimas kivisöeekspordiga seotud Newcastle'i sadamas, kus võimud otsustasid laevaliikluse peatada.

Peaminister Kevin Rudd pakkus katastroofipiirkondadele abi. Tema sõnul peavad kohalikud elanikud järgima ametivõimude instruktsioone, vältida tuleb maanteid.

Selle aasta veebruaris oli Kagu-Austraalia hädas viimase saja aasta kohutavaima kuumalainega, mis tõi kaasa sadu maastikupõlenguid. Hävis enam kui 2000 maja ja hukkus üle 170 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles