Peipsi-, Lämmi- ja Pihkva järvel lubatakse jätkata nakkevõrguga kalapüüki

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamehed Peipsi jääl.
Kalamehed Peipsi jääl. Foto: Ove Maidla

Homme jõustuvad keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse allkirjastatud määrused, mille kohaselt lubatakse Peipsi-, Lämmi- ja Pihkva järvel jätkata nakkevõrguga kalapüüki kuni 15. maini.

Ettepaneku pikendada 60-80 millimeetrise silmasuurusega nn särjevõrkudega püüki tegid Peipsiäärsed kalurid, viidates selle kevadistele erakordsetele jääoludele järvedel.

TÜ Eesti Mereinstituudi teadlaste arvates on ettepanek võrgupüügiaegade muutmiseks mõistetav, kuna hilise kevade tõttu olid järved aprillis veel paksu jääkatte all ja püüki teostati eelmiste aastatega võrreldes vähe.

Nimetatud nakkevõrkudega püütakse kalda piirkonnas enamjaolt särge, võrkudesse võib vähesel määral sattuda ka ahvenaid või latikaid.

«Särjevaru olukord on hea ja raskete ilmastikuolude ning madalate temperatuuride tõttu ei mõjuta püügi pikendamine märgatavalt ka särje kudekarja arvukust,» selgitas keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Kaire Märtin.

60-80 millimeetrise silmasuurusega nakkevõrguga püügiaja pikendamine puudutab Peipsi järve kaldast arvates ühe kilomeetri laiusel veealal ning Lämmi- ja Pihkva järve kaldast arvates 500 meetri laiusel veealal nii kutselist kui ka harrastuslikku kalapüüki.

Peipsi, Lämmi- või Pihkva järvel harrastuskalapüügiks väljastatud nakkevõrgu luba kehtib 15. maini.

Keskkkonnaministeerium juhib tähelepanu, et püünistesse sattunud haugid tuleb vabastada, kuna praegu on haugipüügi keeluaeg ja 15. maist algab latika ja koha püügikeeld. Lisaks on kehtestati ajutine püügikeeld Naelavere peakraavi (Lahe jõe) suudmele lähemal kui 500 meetrit kuni 25. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles