Mai toob nii öökülma kui üle 20-kraadist soojust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Ilmajaama prognoosi kohaselt vahelduvad mais jahedamad perioodid soojematega ning tulla võib nii öökülma kui ka üle 20-kraadist soojust.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi teatel peaks kuu keskmine õhutemperatuur olema normilähedane ehk 7,4–11,5 kraadi või normist isegi kõrgem.

Kuu alguses on ilm jahedapoolne. Üle Skandinaavia liiguvad madalrõhkkonnad ja nende servast võib ka meile mõnikord hoog vihma jõuda.

Pärast 5. maid tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Selgineva taeva all langeb õhutemperatuur öösiti sisemaal nulli ümbrusse, päikeselistel päevadel on temperatuuri ööpäevane käik aga üle 15 kraadi ning päevased maksimumid tõusevad mõnel päeval 20 kraadi lähedale.

Pärast 10. maid võib taas tulla kahe- või kolmepäevane jahedam periood, misjärel peaks ilm kuu keskpaigas uuesti soojenema ning temperatuurirežiim tõusma keskmisest kõrgemale. Öösel on temperatuur valdavalt plusspoolel ning päeval tõusevad termomeetrinäidud 20 kraadi ümbrusse.

Kuu viimasel kolmandikul on ilm muutlikum. Üksikutel päevadel tõuseb õhutemperatuur soojas õhumassis üle 20 kraadi. Domineerivaks kujuneb tõenäoliselt aga loodevool – saabuv õhk on mõnevõrra jahedam ning öökülmaoht taas suurem.

Vahetevahel võivad üle Eesti liikuda madalrõhulohud ühes vihmahoogudega, pole välistatud ka äike. Tervikuna kujuneb kuu aga sademete poolest tavapärasest kuivemaks ehk keskmine sajuhulk jääb alla 30–53 millimeetri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles