Kehra paberivabriku reovesi tappis sadu Jägala jõe kalu

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reostus Jägala jõel.
Reostus Jägala jõel. Foto: Reporter.ee

Harjumaal Jägala jões hulbivad sajad surnud kalad, jõevesi vahutab ja haiseb - süüdlane on Kehra paberivabrik, kus biopuhasti rikki läks ja selle tagajärjel mitu kuupmeetrit reovett jõkke voolas.

«See oli väike õnnetus, mille põhjuseks tehniline rike ühes veehoidla seadmes,» teatas Kehra paberivabriku Horizon tegevjuht Sunil Marwah. «Vesi hakkas üle ajama ja sattus filtreerimata kujul jõkke. Mitte ühegi inimese elu ohus polnud.»

Avarii tagajärjed on praeguseks kõrvaldatud ning reovee biopuhasti töötab jälle. Heitvete puhastamine toimub normide kohaselt.

Kohalike elanike sõnul on paberivabrik ka varem jõevett reostanud.

«Kuskil 15 aastat tagasi oli siin samasugune olukord,» ütles Partsaare küla elanik Mart Krull. «Kui täna olid väiksed kalad, siis tookord olid 20-30 sentimeetrised kalad kivide peal kõhud ülespidi.»

Reporter.ee teatel ei hakanud kaldalt vaadates surnud kalad silma, kuid paadiga jõel sõites võis iga natukese maa tagant näha mõnda elu eest võitlevat kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles