Loodusmajas lendab päev mängeldes

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõsine uurimistöö on põnev, aga ka väsitav. Elva külje all uhiuues Vapramäe loodusmajas võivad nii väiksed kui suured tõsise töö vahel väikse pausi teha ja mängides märkamatult uusi teadmisi hankida.

«Kui lapsed hakkavad alumises õppeklassis uurides ja katsetades väsinult sahmima, siis tuleme nendega ülemisse õppeklassi mängima,» rääkis Vapramäe loodusmaja juhataja Triinu Pertels, kes koos Vapramäe-Vellavere-Vitipalu sihtasutuse juhataja Gea Järvelaga tegi eile hommikupoolikul ettevalmistusi mullu hilissügisel valminud loodusmaja avamispeoks.

«Mudilased vallutavad siin kohe põrandamängu, kus nad ise on mängunupud,» tutvustas ülemist õppeklassi Gea Järvela. Suurematele meeldib selles klassis väga interaktiivne taimetark ning loomahäälte kuulamine ja äratundmine. «Meil peab töö ja lõbu koos käima,» märkis Gea Järvela.

Menukad katsed

Alumine õppeklass on aga tõsisema uurimistöö tarbeks, kus nii väiksed kui ka suured asuvad tegutsema pärast seda, kui nad on õues ja metsa all väikse retke teinud. «Lastele meeldib siin väga mikroskoobiga töötamine,» märkis Triinu Pertels. «Nad korjavad endale uuritava materjali metsa alt ja õppeklassis uurivad seda siis suurenduse all lähemalt.»

Alumises õppeklassis on ka tööstusmikroskoop, mille all oleva uurimisobjekti saab projekteerida suurele ekraanile ja telerisse. Kõigist uurimisobjektidest tehakse pilt, mis salvestatakse sihtasutuse kodulehele. Nii saavad loodusmajas käinud oma teadmisi edasi anda ka kodustele.

«Kõige rohkem meeldib lastele katsete tegemine,» lisas Triinu Pertels. «Mõõtsime siin lasteaia mudilastega vee pH-d ja nad olid vaimustuses, kuigi kõigest nad väga hästi aru ei saanud.»

Selle aasta kolme esimese kuuga on Vapramäe loodusmajas tõsist uurimistööd ja katseid teinud ligi 900 huvilist. «Oleme tulemusega rahul, huvi meie vastu on nii suurte kui väikeste hulgas suur,» ütles Gea Järvela.

Suured huvilised on näiteks õpetajad, kes on käinud Vapramäe loodusmajas uurimas, kuidas koolis loodusõpet paremini ja põnevamalt korraldada.

Loodusmaja pakub üle 20 loodusõppeprogrammi, mida seni korraldati õues. Nüüd on sihtasutusel tänu avarale majale võimalik õpet teha igal ajal ja iga ilmaga.

Paar tundi või terve päev

Õppeprogramme juhendavad Triinu Pertels, Gea Järvela ja sihtasutuse paarkümmend retkejuhti, kes on looduses pädevad igal alal.

Kõige lühem õppeprogramm kestab kaks tundi ja kõige pikem terve koolipäeva. «Talvel oli kõige suurem rebimine päevaste õppeprogrammide peale,» märkis Triinu Pertels.

Vapramäe loodusmaja rajamiseks kulus 379 283 eurot. Sellest 341 355 eurot tuli Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist ning 37 928 eurot panustas Vapramäe-Vella­­vere-Vitipalu sihtasutus.

Hoone projekteeris Arhitektuuriklubi arhitekt Kaido Kepp ja ehitas OÜ Jaagor Grupp. Mööbli valmistas Nõo valla ettevõtja Jaan Silla Wako Värkstuba ning ekspositsiooni tegi disainikeskus Baas Disain. Õppevahendid aitasid soetada OÜ Total Eesti ja Matkasport.

Möödunud aastal külastas Vapramäe-Vellavere-Vitipalu looduskeskust üle 5000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles