Aegnal on juba seeneaeg käes – esimesed kümmekond kevadkogritsat on juba oma omapärased kübarad liivapinnasest männikust välja upitanud, kirjutab Aegna blogi.
Aegnal saabus juba seeneaeg
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadkogritsal on ebakorrapäraselt käärulis-voldilise, mõneti aju meenutava, ümara kujuga kübar. Punakaspruun kübar on algul sile, ent kasvades ja vananedes muutub aina voldilisemaks, värvus aga kohvipruunist mustjaspruuniks. Kübara läbimõõt on 3-10 cm. Kevadkogritsa lõhn võib olla meeldiv, lausa puuviljane.
Kevadkogrits on söödav vaid kupatatult. Seene maitse on mahe. Eriti hea on kogrits omlettides, suppides ja praetuna.
Kevadel korjatavatest seentest peetakse kevadkogritsat, rahvapäraselt tuntud ka hoonisa ja lehmanisa nime all, üheks populaarsemaks.
Mükoloog Veiko Kastanje osundab aga, et kogritsa praadimist ja küpsetamist ei tohiks mingil juhul võrdsustada kupatamisega – kevadkogrits on ilma kupatamata mürgine.