EMHI: suurvesi on juba tulekul

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvesi Surjus.
Suurvesi Surjus. Foto: Urmas Luik

Kevadise suurvee kõrgseis saabub saartel tõenäoliselt käesoleva nädala lõpul, mandrialal aga enamikel jõgedel järgmise nädala vältel.

Täna hommikuks oli veetase Eesti jõgedel tõusnud paljuaastase aprillikuu keskmise lähedale või seda ületanudki. Seega, tulemas on suurvesi ning kevadine jääminek jõgedel ja järvedel, kirjutab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI) oma ülevaates.

Põhja- ja Lääne-Eesti jõgedel ning saartel algas veetaseme intensiivsem tõus valdavalt möödunud laupäeval, mil ööpäevane veetaseme amplituud ulatus mõneteistkümnest sentimeetrist Loobu jõel kuni üle pooleteist meetri Sauga jõel.

Samas, enamikel Lõuna-Eesti jõgedel algas veetõus umbes pool päeva varem ja oli laugem: mõneteistkümnest sentimeetrist kuni veidi üle poole meetri. Laugemad olid ka ööpäevased muutused Ida-Eesti jõgedel.

Täna varahommikul oli Tartu linnas Emajõe veetase 135 cm, mis on väiksem kui pikaajaline aprillikuu keskmine ja kaugel kriitilisest piirist (239 cm). Viimase 48 tunni jooksul on veetase tõusnud 50 cm, mis teeb tunnis 1 cm.

Soomaal, Riisa hüdromeetriajaamas tõusis veetase nädalavahetusel aga jõudsalt – keskmiselt 2 cm tunnis ning on jõudnud pikaajalise aprillikuu keskmisele tasemele. Viies aastaaeg läheneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles