Metskitsede asemel rüüstavad varesed

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui talvel rüüstasid Viljandi Metsakalmistul haudu kitsed, siis kevade saabudes on hakanud kalmudel segadust tekitama varesed.


Sel nädalal Metsakalmistule sattunud inimene nägi, et mitmel haual olid lõikelilled vaasist välja tõmmatud ning ümbrusesse laiali pillutatud. Esimese hooga kahtlustas ta huligaanitsemises inimesi, kuid jälgi uurides hakkas talle tunduma, et korralageduse võisid põhjustada linnud.



Metsakalmistu vaht Janek Eksi on oma sõnul ise näinud, kuidas varesed on maa seest lausa kilogrammi kaaluvaid lillepotte välja tõmmanud ja neid kummuli paisanud. «Nad tõmbavad lõikelilled vaasist välja ning lisaks vaasidele lükkavad ümber küünlaid,» rääkis kalmistuvaht.



Eksi jutu järgi on varesed haudu rüüstanud ka eelmistel aastatel. «Varem tegutsesid nad surnuaia vanas osas, aga nüüd on nad just kuuri ümber,» lisas ta.



Varasemate aastate põhjal ennustas Eksi, et linnud lõpetavad haudadel tegutsemise jaanipäeva paiku.



Loomad ja linnud on kalmistul nuhtluseks olnud juba mõnda aega. Talvel püsisid lilled haudadel kuni poolteist tundi, sest surnuaial käisid kolm kitse, kes kõik õied ära sõid. Pärast lume sulamist leidsid nad ilmselt mujalt toitu ja kalmistule enam ei tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles