Põhja-Lätis toimus maavärin?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti Vabariigi piiritähis Valgamaal.
Läti Vabariigi piiritähis Valgamaal. Foto: Sille Annuk

Südaööl vastu eilset kell 0.09 registreeriti Põhja-Lätis Mazsalaca piirkonnas Burtnieki järve lähedal maavärin.

Uudisteagentuuri LETA teatel registreerisid värina nii Läti kui Eesti seismoloogiajaamad. Ometigi ei olnud küsitletud Mazsalaca elanikud oma sõnul kuulnud ega tundnud midagi. Samas oli aga piirkonnas tol päeval ka üsna tugev tuul, nii et isegi kui midagi ka raputas, ei pruukinud keegi seda tunda.

Eesti Geoloogiakeskuse juhtivseismoloog Heidi Soosalu ütles Postimehele, et tema hinnangul oli tegu pigem elektroonilise häirega. «Vaatasin seismogrammid läbi, mida ma nägin, oli minu meelest lihtsalt elektrooniline häire, mitte õige maavärin. Sündmusi lokaliseerib automaatsüsteem, mis mingi lävendi alusel värinaid registreerib, seetõttu peab inimene need läbi vaatama ja kaaluma otsuse tegemiseks. Et aga teistes jaamades ei olnud samal ajal midagi näha, siis mina oma kogemuse järgi ütleks küll, et see oli pigem häire.»

Soosalu meenutas, et kui Haapsalus oli veebruari algul väga väike maavärin, tundsid seda ometi paljud inimesed. «Kui maapõues midagi toimub, tunnevad seda ikkagi inimesed. Muidugi, keskööl paljud magavad,» tõdes Soosalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles