Soomaa ootab tänavu keskmisest suuremat üleujutust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peamisteks liiklusvahenditeks on Soomaal viiendal aastajal kanuu, paat ja haabjas.
Peamisteks liiklusvahenditeks on Soomaal viiendal aastajal kanuu, paat ja haabjas. Foto: Ants Liigus

Kuna sel reedel tuleb sula ja vihm, valmistub Soomaa viiendaks aastaajaks, mille tippaeg peaks saabuma järgmisel nädalal.

«Veetõus algab selle nädala lõpus kindlasti, kuhu tõmmata piir, et seda lugeda viiendaks aastaajaks. Praegu on jõgedes suhtlesilt madal veetase, eks selleks läheb mõned päevad aega, et vesi tõuseks kaldalt riiki,» ütles Soomaa matkagiid Aivar Ruukel.

Ta selgitas, et Soomaa viies aastaaeg on periood, mil vesi on kallaste vahelt välja tunginud. «Sellega läheb tavaliselt umbes nädal alates sellest, kui vesi tõusma hakkab. Keskmiselt ongi vee tippaeg teine lumesulamisnädal, kui kõik heinamaad ja metsaalune on vett täis. Kolmandal hakkab vesi jälle tagasi vajuma,» kirjeldas Ruukel tavapärast kevadet Soomaal.

Et sulamist ootavat lund on praegu maas piisavalt, peaks Ruukeli hinnangul veevaru olema üle keskmise: «Muidugi seoses külmade ööde, samas päikseliste päevadega on lund juba kõvasti vähemaks ka jäänud. Osaliselt on see aga kokku on vajunud, nii et lumepaksus on küll väiksemaks jäänud, aga ei saa öelda, et seal vett tingimata vähe on. Osa on ehk jah aurustunud, aga siiski visuaalselt tundub, et lund on metsad ja rabad täis praegu.»

Vihm aitab kaasa lume kiirele sulamisele ning see omakorda ujutuse suurusele. Rekordvett Ruukel tänavu siiski ei oota. «Ma ei arva, et tuleb selline, nagu oli 2010. aastal, kui üle 50 aasta kõige suurem ujutus tuli. Üle keskmise ujutus võib aga tulla küll.»

Olukorda Soomaal saab jälgida ka veebikaamerast.

EMHI prognoosi järgi saabub sel reedel Eesti kohale madalrõhkkond, mis toob vähemalt nädalaks soojemad ilmad, aga ka vihmasadusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles