Marutaudivastane vaktsineerimine tõstab rebaste arvukust

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsloomedele mõeldud marutaudivaktsiini palake.
Metsloomedele mõeldud marutaudivaktsiini palake. Foto: Veterinaar- ja toiduamet

Juba mitmendat korda toimuv metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine õhust on kolme aastaga vähendanud märgatavalt taudijuhtumeid, kuid tõstnud tuntavalt rebaste ja kährikute arvukust.

Üle 20 tonni ehk 860 000 marutaudi vaktsiinipala loobitakse aastas kaks korda Eestimaa kohal lennukitest alla. Marutauditõrjeks on alates 2005. aastast Eestis kulutatud tublisti üle 100 miljoni krooni ning ka tulemused on olemas - kui 2003. aastal, enne vaktsineerimist, oli Eestis enam kui 800 marutaudijuhtu, siis eelmisel aastal 3 ja tänavu veel mitte ühtegi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Veterinaar- ja toiduameti marutaudi projektijuht Enel Niin ütles, et vaktsineerimisel on probleeme Harjumaa ja Tallinna piirkonnaga.

«Sinna on väga keerukas vaktsiini külvata ja viimastest 2008. aasta juhtumistest kaks olid Harjumaal ja üks Raplamaal,» selgitas ta.

Niin ütles, et marutaudi sureb maailmas igal aastal kuni 100 000 inimest, aga on lootust, et Eesti saab surmaga lõppevast haigusest lõplikult lahti, kui programmi jätkatakse ka veel kaks aastat pärast viimast haigusjuhtumi avastamist riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles