Erika Tetsmann: jahimehed ootavad Heiki Valnerilt vabandamist

, Viljandimaa Jahimeeste Liidu jahindusnõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Loomakaitse Liidu juht Heiki Valner.
Eestimaa Loomakaitse Liidu juht Heiki Valner. Foto: Mihkel Maripuu

Viljandimaa Jahimeeste Liidu jahindusnõunik Erika Tetsmann kirjutab Postimehe arvamusportaalis, et Eestimaa Loomakaitse Liidu juht Heiki Valner peaks jahimeeste ees nende aadressil tarvitatud solvavate omadussõnade pärast vabandama.

Meie, eestlased, ei pea heaks tavaks vanu asju meelde tuletada, ent mõni lugu ei taha ununeda.

Märtsi keskel oli võimalik jälgida televisiooni iuudistesaadete  vahendusel südantliigutavat lugu metskitsest, kes Viljandimaal Mähma külas ringi liikus ja inimeste seltsi otsis. Pärast mitmeid kooskõlastamisi ning TV3 kaasabil toimetati inimsõbralik loom Elistvere loomaparki. Lõpp hea, kõik hea, ent jahimeestele jäi sellest loost üpris mõru mälestus, mis tänaseni iseäranis Viljandimaa küttide südant närib.

Eestimaa Loomakaitse Liidu juhi, TV3 reporteri Heiki Valneri poolt saates jahimeeste kohta kasutatud omadussõnad solvasid jahimehi niivõrd, et Viljandimaa Jahiliidu esimees Mart Tasane ja Eesti Jahimeeste Seltsi president Margus Puust esinesid avaldusega, milles ootasid reporterilt selgitust ning vabandust.

Heiki Valneri arrogantne vastus jahimeeste avaldusele oli: «Uudisloos ei ole valeandmeid avaldatud või kedagi solvatud ning seega puudub vajadus või kohustus vabanduse avaldamiseks.» Võib kahtlemata aru saada, et mõne telenäo jaoks on provotseeriv käitumine vahendiks oma tuntuse tõstmisel, kuid kusagil peaksid siiski olema piirid.

Eesti Jahimeeste Selts on kuulutanud 2013 aasta jahikultuuri ja -eetika aastaks, mille käigus soovitakse tutvustada ühiskonnale jahimeeste  väärtushinnanguid. Iseäranis uue jahiseaduse üle käivas poleemikas on tulnud ilmsiks, kui kahetsusväärselt vähe meie linnastunud ühiskonnas jahimeeste tegemistest ja jahimeheks olemisest teatakse. Valneri uudisloos kirjeldati jahimehi kui jõhkraid ning hoolimatuid olendeid, kes tulid abitu looma juurde, silmad verd täis valgunud ja suust ila tilkumas ning tahtsid vaest kitsekest maha lüüa. Samas tunnistab Mähma küla elanik Olev Luik, kelle õuel kogu lugu aset leidis, et looma hukkamisplaani polnud kellelgi. Jahimeestele oli antud korraldus metskits võrkudega kinni püüda ja metsa toimetada.

Teeb  kurvaks, et loomakaitseaktivist ja meediategelane Heiki Valner ei suuda aduda, et tema üldistav kirjeldus jahimeeste aadressil oli mõtlematu ning loob jahimeestest negatiivset kuvandit.

Läks nagu läks. Lendu lastud noolt ja väjaõeldud sõnu tagasi võtta ei saa. Aga  on siis nii raske tunnistada, et sai liiale mindud ja lihtsalt vabandada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles