RMK teenis jahilubade enampakkumisega üle 300 000 euro

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahimees.
Jahimees. Foto: Margus Ansu

Käesoleval jahihooajal osutus RMK suurulukite jahilubade enampakkumine mullusest konkurentsitihedamaks ja edukamaks. Pakkumisi tehti kõigile 20-le jahialale, keskmine makstav tasu jahimaa hektari kohta oli 2,17 eurot.

Kokku teenis RMK enampakkumisega üle 300 000 euro, mida jagatakse küttimist lubavate maaomanikega.

«Enampakkumise vastu oli tänavu väga suur huvi, mistõttu jahimeeste pakkumised osutusid alghindadest ligi 1,35 korda kõrgemaks,» märkis RMK juhatuse liige Tiit Timberg ja lisas, et enampakkumise võitja peab lisaks enampakkumise summale tasuma ka küttimislubade eest.

Enampakkumise võitja saab jahialal jahti pidada ühe hooaja jooksul, küttides ulukeid etteantud vanuselises ja soolises vahekorras.

Kõik jahipidamisega kaasnevad õigused, kohustused ja piirangud määratletakse enampakkumise võitjatega sõlmitavates kokkulepetes.

Tiit Timbergi sõnul tagatakse ka sel jahihooajal tõhus omanikujärelvalve.

«RMK töötajad teevad perioodilisi kontrollkäike, jälgimaks jahipidamistingimuste korrektset täitmist,» kinnitas ta. «RMK nõuab kütitud suurulukite märgistamist ühekordsete, nummerdatud ja taaskasutamist mittevõimaldavate märgistuslipikutega. Samuti tuleb vahetult peale uluki tabamist ja jahiloa realiseerimist saata SMS-sõnum RMK sõnumikeskusesse.»

RMK jahinduse peaspetsialisti Kalev Männiste sõnul on RMK jahialade keskmine pindala sellel aastal ligi 6700 hektarit, millest ligikaudu kuuendik kuulub eraomanikele.

Enampakkumisel saadud tulu jagab RMK maaomanikega proportsionaalselt ning tänu edukale müügile on see tänavu esmakordselt keskmiselt 2 eurot hektari kohta.

Maaomanikele, kes võimaldavad oma kinnistuid jahipidamiseks kasutada, maksab RMK käesoleval jahiaastal jahipiirkonniti järgmist tasu: Anguse 1,13 eurot/ha, Jäärumetsa 3,59 eurot/ha, Kilingi-Nõmme 2,04 eurot/ha, Kuressaare 4,99 eurot/ha, Nõva 1,67 eurot/ha ja Väätsa 4,54 eurot/ha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles