Uuring: metskitsede arvukuse langus pidurdus

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metskits
Metskits Foto: Elmo Riig / Sakala

Mulluse loenduse andmetel on metskitsede arvukuse langus pidurdunud ning piirkonniti on täheldatav ka asustustiheduse suurenemine.

2012. aastal läbiviidud loendused näitavad, et vaatamata metskitseasurkonna jätkuvale madalseisule, on arvukuse langus lõpuks pidurdunud ning piirkonniti on täheldatav ka asustustiheduse suurenemine, väidetakse värskes uuringus «Metskitse asustustihedus, elupaiga kasutus ja sesoonsed ränded».

Keskkonnateabe keskuse poolt avaldatud rakendusuuringus märgitakse, et metskitse keskmine pabulaindeks vähenes ka 2012. aastal, kuid suvine lehtpuude ja -põõsaste kärpimine suurenes võrreldes eelmise aastaga kõikidel seirealadel. Võrreldes kevadiste loendusega oli sügiseks suurenenud ka ajuloendusaladel viibinud metskitsede arv.

Talvine jäljeloendus, kevadine pabulaloendus ja ajuloendus näitasid metskitse asustustihedust talveperioodil. Puude ja põõsaste kärpimine, metsakultuuride kahjustamine ja sügisene ajuloendus aga annavad aimu 2012. aasta juurdekasvust tingitud asustustiheduse suurenemisest.

Kuna metskitsede arvukuse langus oli 2010. aastal järsem metsaaladel, on eeldatavalt ka taastumine seal aeglasem. 2012-2013. aasta talv on olnud metskitsedele soodne, nii võib 2013. aasta pabula- ja jäljeloendusel oodata asustustiheduse tõusu ka nendes piirkondades.

Rakendusuuringuga «Metskitse asustustihedus, elupaiga kasutus ja sesoonsed ränded» alustati 2008. aastal ning uuringu eesmärgiks on täpsustada metskitse asustustihedust ja hinnata tema tõenäolist arvukust erinevate meetoditega ning anda hinnang tema elupaigakasutusele ja sesoonsetele rännetele erinevates elupaikades.

Aruande eesmärk oli anda ülevaade metskitseasurkonnas toimunud muutustest, 2012. aastal läbi viidud töödest ja saadud tulemustest ning 2012. aasta varakevadel Lõõla jahipiirkonnas GPS-kaelusega märgistatud metskitsede elup aiga kasutusest jälgimisperioodi jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles