Nädalavahetusel läheb suureks tuisuks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuiskab
Tuiskab Foto: Margus Ansu

Täna  pärastlõunal on lahkuva tsükloni järel põhjakaarest külm õhumass Eestisse sisse murdmas, laupäeva pärastlõunast läheb aga tuisule.  

Laupäeva öösel sajuhood taanduvad, pilved hõrenevad, tuul nõrgeneb ja termomeetrinäidud langevad hommikuks -9..-15 kraadini. Kiire külmenemisega kattuvad vesised teepinnad jääga ja seetõttu on libeduseoht suur, hoiatab EMHI oma prognoosis.

Laupäeva keskpäevani on meil rahulik talveilm.

Skandinaaviasse jõuab aga uus aktiivne madalrõhkkond ja selle lohk liigub Läänemerele. Eestis pöördub pärastlõunaks tuul lõunasse ja kagusse ning tugevneb 8-15, saartel ja rannikul puhanguti kuni 20 m/s. Pilvisus tiheneb. Orienteeruvalt kella 15-16 paiku jõuab lumesadu Hiiu- ja Saaremaale. Sadu levib edasi ida-kagu suunas ja laieneb hilisõhtul Peipsini. Tuiskab ja teedele tekib tuisuvaale.

Pühapäeva öösel tuleb tsüklon Eesti kohale. Lumesadu jätkub. Tuisk ja tuul on tugevad eelkõige öö hakul.

Pärast keskööd jääb ilm mõneks tunniks rahulikumaks. Hommikuks pöördub aga tuul kirdesse ja põhja ning paisub uuesti tugevaks, puhangud tõusevad taas 15, rannikul kuni 20 m/s. Päeva jooksul eemaldub tsüklon Venemaale. Ennelõunal sajab veel hooti lund, tuul on tugev ja teeb tuisku. Õhtupoolikul sajuhood hõrenevad ja tuul tasapisi nõrgeneb.

Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -3..-9 piires, kuid tugeva tuule tõttu on külmatunne märksa tugevam. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles