Sünoptik: kevadest on veel vara rääkida

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv.
Talv. Foto: Margus Ansu

Kuigi praegu on väljas soe ja päike paistab, on Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptiku Helve Meiterni sõnul kevadest veel vara rääkida. Temperatuur langeb õige pea taas miinusesse ning pehmem ilm võib esialgsete prognooside järgi tulla alles märtsi teisel poolel.

«Täna-homme on ilm kõige kevadisem, kuid siis muutub taas talvisemaks,» rääkis EMHI sünoptik Helve Meitern Postimehele. «Tuleb lund ja tuisku ning järgmise nädala alguses on külma. Üldiselt paistab, et märtsi esimene pool on miinuskraadidega ja suhteliselt talvine.»

Ta lisas, et kui läheb pehmemaks, siis märtsi teisel poolel, aga kuuprognoosi pole veel koostatud.

«Praegu on vara veel kevadest rääkida,» kinnitas Meitern.

Homme ja ülehomme on suhteliselt soe, kuid ilm kisub tuuliseks ja lörtsiseks.

EMHI andmetel liigub neljapäeval Norra merelt Botnia põhjatippu äge madalrõhkkond ja selle serv laieneb üle Läänemere ning muudab ilma tuuliseks. Läänekaare tuul tugevneb 4-9, rannikul puhanguti 15 m/s. Öö ja ennelõuna on sajuta ja vähese pilvisusega. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni -5 kraadi. Päeval läheb pilvisemaks, lörts ja lumesadu katab põhjapoolse osa Eestist. Õhutemperatuur on 0 kuni 5 kraadi.

Reedeks liigub madalrõhkkond üle Laadoga kagu poole ja selle lääneserv katab Eesti. Sajab lund ja lörtsi, võib tuisata. Puhub tugev loode- ja põhjatuul, puhangud ulatuvad 15, rannikul 18 m/s. Õhutemperatuur on öösel ja päeval -2 kuni 1 kraadi.

Ilm muutub oluliselt laupäeval. Siis liigub üle Eesti külm kõrgrõhuhari. Öösel sajab veel siin-seal lund. Põhjatuul nõrgeneb. Õhutemperatuur langeb hommikuks -7 kuni -12, kohati -15 kraadini.

Ennelõuna on sajuta. Õhtul jõuab Rootsi keskossa juba uus aktiivne tsüklon ja selle lumepilved laienevad üle mere Hiiu- ja Saaremaale ning ka mandri loodeossa. Tuul pöördub lõunakaarde ja tugevneb pärastlõunal. Õhutemperatuur on -4 kuni -8 kraadi.

Pühapäeva öösel liigub madalrõhkkond Eesti kohale ja päeval edasi Pihkva poole. Lumesadu on tugevam öösel, päeva jooksul nõrgeneb. Tuiskab nii tsükloni lähenedes lõunakaare tuulega, kui ka päeval, mil tuul pöördub kirdesse ja põhja ja tugevneb taas. Õhutemperatuur on öösel -5 kuni -10, päeval -4 kuni -7 kraadi.

Esmaspäeva öösel tsüklon kaugeneb Venemaa-Ukraina piirialadele. Sadu ja tuisk lõppevad enne hommikut. Päeval määrab ilma üle Läänemere saabunud kõrgrõhuhari. Taevas selgineb, tuul vaibub. Õhutemperatuur langeb -8 kuni -14 kraadini, päeval tõuseb külmas õhumassis vaid -6 kuni -9 kraadini.

Teisipäeva öösel kõrgrõhuhari taganeb itta ja päeva jooksul satub Eesti tõenäoliselt Norra merelt Põhja-Soome kohale liikuva tsükloni lõunaserva. Läheb pilviseks ja sajab lund.Tuul pöördub lõunakaarest läänekaarde. Öösel võib selge taeva korral külma olla -15 kuni -20, kohati -22, päeval tõuseb -5 kuni -10 kraadini.

Kolmapäeval sukeldub seegi tsüklon tõenäoliselt Venemaale ja arktiline külm pääseb taas põhjakaare tuulega lõuna poole liikvele. Ajuti sajab vähest lund. Öösel on -5 kuni -10, õhtuks langeb -10 kuni -15 kraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles