Inspektsioon: karu ebaseaduslik küttimine peaks tooma kaasa kriminaalvastutuse

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunkaru
Pruunkaru Foto: SCANPIX

Keskkonnainspektsiooni ettepaneku kohaselt võiks pruunkaru ebaseadusliku küttimise korral olla keskkonnakahju määr senisest kaks korda kõrgem ning tuua kaasa kriminaalmenetluse.

Keskkonnainspektsioonil on tegevuse käigus tekkinud probleeme keskkonnakahju arvestamisega, kui lastakse vales vanuses uluk väljaspool jahieeskirjas sätestatud jahiaega või lastakse uluk ületades kehtestatud limiiti.

Keskkonnainspektsioon tegi keskkonnaministeeriumile ettepaneku, et karu ebaseadusliku küttimise puhul peaks keskkonnakahju määr olema vähemalt 4000 eurot.

«Pruunkaru ebaseadusliku küttimise eest on täna kahjumäär ühe isendi kohta 2000 eurot,» selgitas inspektsiooni avalike suhete juht Leili Tuul. «Ettepanekut tehes pidasime silmas, et karu ebaseaduslik küttimine on erakordne sündmus negatiivses tähenduses.»

Kuna karu on rahvusvaheliselt kaitstud loom, peaks ebaseaduslik küttimine kaasa tooma kriminaalvastustuse, leiab inspektsioon. Kriminaalmenetluse läbiviimiseks peab kahju suurus olema vähemalt 3500 eurot.

«Kriminaalmenetlus annab menetlejale suuremad võimalused teo sooritanud isikute väljaselgitamiseks,» lisas Tuul.

Veel soovib inspektsioon, et põdra ja hirve määrad tuleks suurendada 1000 euroni. Praegu kehtib põdra ja punahirve puhul 770-eurone keskkonnakahju määr.

«Soovime, et ulukivarule tekitatud keskkonnakahju arvestamise alused oleks kalapüügiseadusega sätestatud regulatsiooniga sarnase põhimõtte järgi, mille kohaselt näiteks keeluajal kütitud uluki puhul arvutatatakse keskkonnakahju kolmekordne määr, tiine looma küttimise puhul näiteks viie- või kümnekordne keskkonnakahju määr,» lisas Tuul.

Keskkonnaministeerium saatis Vabariigi Valitsuse määruse «Jahiuluki ebaseadusliku hukkamise või jahiuluki elupaiga hävitamise või kahjustamisega keskkonnale tekitatud kahju määrad» eelnõu keskkonnainspektsioonile kooskõlastamiseks ning inspektsioon kooskõlastas selle märkustega, mis muuhulgas sisaldas ettepanekut kahjusummade suurendamiseks karu, põdra ja hirve ebaseaduslikul küttimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles