Keskkonnakahjusid korvati mullu enam kui 600 000 euro eest

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veereostus.
Veereostus. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Keskkonnakahjude katteks laekus 2012. aastal riigile 605 451 eurot.

Selle summa sees on ka vabatahtlikult tasutud keskkonnakahjud, mida ei ole kohtulahenditega välja mõistetud.

«Siinkohal on vajalik täpsustada, et see number ei näita 2012. aastal tekitatud keskkonnakahju suurust. Tegu on 2012. aastal riigile laekunud keskkonnakahju hüvitistega, mille hulgas on ka varasematel aastatel määratud keskkonnakahju summasid,» selgitas keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul. «Keskkonnakahju hüvitatakse tihti maksegraafiku alusel ja seega võib maksmine toimuda mitme aasta jooksul.»

605 451 eurost laekus 200 080 eurot täitemenetluses. Täitemenetluse käigus lõpetati 2012. aastal 58 lahendit, sh 2 pankroti väljakuulutamise tõttu. Täitmisele saadeti 2012. aastal 13 kohtulahendit 38 035,51 euro ulatuses.

Tuul seletas, et keskkonnakahjuga õigusrikkumisi võib esineda näiteks kalapüügi- ja jahivaldkonnas, samuti võib keskkonnakahju kaasneda ebaseadusliku metsaraie või kaevandamisega.

«Tihtipeale peetakse keskkonnakahju hüvitamise kohustust trahviks, kuid tegelikult on need kaks eri asja. Trahv on karistus toimepandud seaduserikkumise eest, keskkonnakahju on loodusest eemaldatud looma, linnu, puu, kala jne hind,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles