Nädalavahetusel on vaatluse all aialinnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohevindid. Foto on illustreeriv.
Rohevindid. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Ornitoloogiaühing kutsub eeloleval nädalavahetusel kõiki huvilisi talvisele aialinnuvaatlusele, et saada rohkem teavet meie suleliste naabrite kohta.

Aialinnuvaatlejal tuleb valida endale aias või pargis hea nähtavusega vaatluskoht, mis on soovitatavalt lindude toidumaja või toitmispaiga lähedal ning leida 26. või 27. jaanuaril üks tund vaba aega lindude jälgimiseks.

Toidumaja ümber askeldavaid linde võib vaadelda kas või toast läbi akna ja seda võib teha nii üksi kui ka koos pere või sõpradega. Selle tunni jooksul tuleb kirja panna vaatluspaigas kohatud kõik linnuliigid ning iga liigi puhul üles märkida kõige suurem korraga nähtud isendite arv. Tulemused saab sisestada aialinnuvaatluse kodulehel asuvasse online- ankeeti või saata ürituse koordinaatorile (Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005).

Lisaks harivale küljele on talvisel aialinnuvaatlusel ka teaduslik eesmärk. Sel viisil on võimalik saada teavet aialindude arvukuse muutuste kohta, jälile jõuda nende muutuste põhjustele ning vajaduse korral võtta ette samme aialindude heaolu parandamiseks. Samuti aitab aialinnuvaatlus juhtida tähelepanu sellele, et meie aiad ja pargid on talvel palju liigirikkamad, kui esmapilgul tundub.

Eestis korraldatakse talvist aialinnuvaatlust neljandat aastat ning see on muutunud menukaimaks linnuvaatlusürituseks. Mullu edastas oma vaatluse 2050 linnusõpra 1439 vaatluskohast, kokku vaadeldi 45 686 lindu 54 liigist. Kõige arvukam oli oodatult rasvatihane, keda nähti 95 protsendis vaatluskohtadest ja moodustas pea veerandi lindude koguarvust.

Täpsemad juhised talvisel aialinnuvaatlusel osalemiseks ja andmete edastamiseks leiab selleks loodud kodulehelt www.eoy.ee/talv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles