Terve jaanuarikuu ilm tuleb heitlik

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lörts.
Lörts. Foto: Toomas Huik

Ehkki saabuvaks nädalavahetuseks lubab ilmajaam õue miinuskraade, on see vaid ajutine ning uuel nädalal läheb ilm taas vesiseks. Sedamoodi heitlikuks jääb ilm kogu jaanuarikuuks.

«Suure tõenäosusega uut külmalainet peale tulemas ei ole. Pigem läheb ilm uue nädala alguses taas pehmemaks ja soojemaks,» ütles EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak.

«Tõenäoliselt tuleb terve jaanuarikuu sellise heitliku ilmaga, käies korduvalt üle nulli ja siis korraks taas allapoole langedes,» lisas ta. «Jaanuarikuu keskpaik võib tuua jälle pisut enam külmakraade, siis enne 20. kuupäeva läheb taas sulale.»

«Analoogaasta järgi olid kuu viimases kolmandikus muutused veelgi järsemad – sulailmast võis väga lühikese aja jooksul õhutemperatuur langeda -20 kraadi lähedale. Kiirelt muutuva temperatuuriga tulebki kogu jaanuar,» prognoosis Paljak.

Nädalaprognoosi järgi on Eestis veel homme ja reedel on peamiseks ilma kujundajaks madalrõhulohud, mistõttu peab valmis olema jätkuvaks lörtsi-, vihma- ja lumesajuks. Õhutemperatuur võib öösel ulatuda napilt ühe miinuskraadini, ent päeval jääb 0 ja +3 kraadi vahemikku.

Laupäeval hakkab aga õhutemperatuur langema ning võib ööl vastu pühapäeva langeda -3 kuni -8, pole välistatud, et kohati ka -10 kraadini. Ka pühapäeval on külma 1-6 kraadi.

Esmaspäeval sajab taas lund ja lörtsi. Õhutemperatuur tõuseb hommikuks Lääne-Eestis -4..+1, jahedamaks jääb veel Ida-Eestis, kus võib olla -5..-8 kraadi.

Teisipäeva päevaks tõuseb aga temperatuur taas plusspoolele ja sadada võib nii lörtsi kui vihma. Sarnane ilm tuleb ilmselt ka kolmapäeval, kuid sajuhood jäävad harvemaks.

EMHI prognoos jaanuariks

Jaanuarikuu keskmine õhutemperatuur kujuneb tervikuna normilähedaseks või on sellest veidi kõrgemgi (norm -2,4 kuni -7,6 kraadi).  Sademeid on normi piires, kohati rohkem (norm 28 kuni 49 mm).

Ilm on aga tõenäoliselt väga muutlik. Aeg-ajalt toovad tsüklonid Atlandi ookeani kohalt sooja ja niisket õhku Läänemere ümbrusse. Ilm läheb sulale ning sajud tulevad alla lörtsi ja vihmana. Tsüklonite järel pöördub tuul põhja ja kannab põhjalaiuste külma Eestisse. Külma sissetungiga kaasnevad lumesajud.

Külmalaineid on kogu kuu vältel. Kuid kuu teisel poolel võivad muutused kiired olla.  Külma sissetung on järsem ja jõulisem ning lühiajaliselt võib siis ka käredamat pakast teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles