Üks pakane taandub, järgmine juba kannul

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käre pakane
Käre pakane Foto: Elmo Riig / Sakala

Paaril järgneval ööl enam nii külm kui täna ei tule, ent uue jõuga pakane paistab juba enne jõululaupäeva peale tulevat.

Lähemad paar ööd ja päeva tulevad tänu pilvedele tänasest pisut kõrgema temperatuuriga, rääkis Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptik Taimi Paljak. «Siin-seal sajab pisut lund, aga mitte märkimisväärselt, nii et lumikate oluliselt suureneks. Tõenäoliselt mõnesse kohta võib tuua vaid sentimeetri-paari võrra lumelisa.»

Õhutemperatuur peaksid saabuval ööl jääma 13–18 külmakraadi vahele, kui päeval on selgem, võib langeda ka -20 kraadi ümbrusse ja seda pigem Kirde-Eestis. Päevane temperatuur jääb -10 ja -16 kraadi vahel.

Juba laupäevast alates läheb aga ilm taas natuke selgemaks ja krõbedamaks. Ööl vastu laupäeva langeb temperatuur -15 kuni -20 kraadini, Põhja-Eestis kuni -23 kraadini. Laupäeval jääb õhutemperatuur samuti -12 kuni -17 kraadi vahele.

Kõige pakaselisemad tulevad ööd vastu pühapäeva ja esmaspäeva. «Siis langeb õhutemperatuur suuremas osas Eestis -20 kraadi ümbrusse ja madalamalegi,» ütles Paljak. Vastu pühapäeva on kõige külmem tõenäoliselt Eesti põhjaosas, eriti Kirde-Eestis, kus võib tulla -25 kraadi.

«Öö vastu jõululaupäeva ehk esmaspäeva langeb juba pea üle Eesti õhutemperatuur -20 kraadist madalamalegi, -20 kuni -25 kraadi ringi, Kirde-Eestis isegi -28 kraadini.»

«Kui kenasti läheb, siis esmaspäeval hakkab lääne poolt mahedam õhk peale tulema ja pakane taandub. Õhutemperatuur jääb küll alla 0 kraadi, aga päeva jooksul see küllalt kiiresti tõuseb, nii et õhtul võib Lääne-Eestis olla külma vaid 1 kuni 6 kraadi,» rääkis Paljak. Pakaseliseks jäävad esialgu veel Kirde- ja Kagu-Eesti (-12 kuni -17 kraadi), Kesk-Eestis võib jääda 5–8 külmakraadi vahele.

Jõulude esimene püha tuleb suuremal osal Eestis tugeva edelatuulega, mis esialgse pildi järgi suurt sadu ei too. Küll aga on õhutemperatuur märksa kõrgem, ulatudes -2 kuni -8 kraadini, ida pool -8 kuni -13 kraadini. Eesti kagunurgas võib veel ööl vastu teisipäeva olla 15–16 külmakraadi, aga juba ööl vastu kolmapäeva annab pakane ka seal järele.

«Päeval jääb külm 10 kraadi ringi, aga läänepoolne osa on juba mõnusa talveilmaga, vaid tuul võib võrdlemisi tugev olla,» sõnas Paljak.

Praegune pilt lumelisa jõulupühadeks ei luba, aga Paljak hoiatas, et see võib muutuda, sest tihtipeale nii tugeva pakase järel tuleb mahedam õhk koos tuisuga: «Oleneb sellest, kui lähedale madalrõhkkond meile jõuab.»

Pakane ka Venemaal

Pakane on praegu kõige karmim Venemaal. Kõige külmem oli Loode-Venemaal, kus täna öösel ulatusid miinimumid -31,2 kraadini.

Kesk-Euroopas kuni Balkani maadeni valitsevad praegu mõõdukad külmakraadid, seevastu Lääne-Euroopa ilm on mahe ja plusskraadides, sajab hoopis vihma ja puhub tuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles