Saarlane leidis lillepotist eksootilise mardika

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillepoest pärit pott peitis endas haruldast mardikat.
Lillepoest pärit pott peitis endas haruldast mardikat. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Nädalavahetusel leidis üks naisterahvas Saaremaalt lillepoest pärit potist mulla seest tundmatu mardika, mille kindlakstegemisel osalenud rahvusvaheline erialainimeste ring tundis leius ära Hiina põdermardika.

«Igatahes üks väga tähelepanuväärne leid üha globaliseeruvast ja väga seotud maailmast, kus isendid reisivad inimese kaasabil,» ütles Oma Saarele leidu uurinud keskkonnaameti looduskaitsebioloog Tõnu Talvi.

Tema sõnul on põrnikast juhukülaline pärit mõnest Aasia riigist, kust ta eksootiliste taimede toitemullas vastsena Eestisse rändas ning pärast moondumist avastati.

Looduskaitsebioloog rääkis, et mardika määramine nõudis tõsist tööd, kus abiks olid kolleegid Austraaliast, Briti Loodusmuuseumist ja Milano Loodusmuuseumist.

Praeguseks võib öelda, et leiu näol on tegemist isendiga, kel nimeks Odontolabis cuvera ssp sinensis (ingl k Asian stag beetle), Eestis võiks teda kutsuda Hiina põderpõrnikaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles