Päästeamet: õhukesele jääle minek on eluohtlik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnijäätunud Löwenruhi park Tallinnas Mustamäel ja jää paksus 10. detsembril.
Kinnijäätunud Löwenruhi park Tallinnas Mustamäel ja jää paksus 10. detsembril. Foto: Päästeamet

Päästeamet hoiatab õhukesele ja eluohtlikule jääle minemise eest.

Igal aastal toimub õhukesest jääst läbivajumisi, eriti laste ja kalameestega, vahendas ameti pressiesindaja.

Lastele peavad õrna jääga seotud ohtusid selgitama laste vanemad, kes nende eest vastutavad. Samuti ei tohi ükskõikseks jääda inimesed, kes näevad õrna jääga veekogu ääres liikuvaid lapsi, keelamine võib päästa kellegi elu või tervise.

Kalameestele tuletab päästeamet meelde, et esimese jääga püütud kalad ei kaalu üles elu ja tervisega riskimist. Talikalastamiseks on tänavu paremad olud, kuna inimest kandev jää tekib ligi kuu varem kui aasta tagasi, vaja on vaid korralik 10-sentimeetrine püsiv jääkate ära oodata.

Saabunud külm ilm kasvatab jää paksust jõudsalt, kuid ohtlikumateks kohtadeks jäävad ka külmalaine järel vooluveekogud, kõrkjate ümbrus ning allika- ja suubumiskohad. Päästeameti uuringu järgi teab nõrga jääga piirkondi ja nende ohtlikkust vaid alla kolmandiku elanikest. Jääst läbi vajumisel upub inimene vaatamata ujumisoskusele, sest külm vesi halvab tegevusvõime mõne minutiga.

Möödunud reedel vajus Tartus Vanemuise pargi tiigis poiss ühe jalaga läbi õrna jää, tänu abile sai ta tiigist välja enne päästjate saabumist. Pühapäeva hommikul kell 10 sai aga Häirekeskus teate Tartumaalt Ilmatsalust, et üks mees oli kukkunud läbi nõrga jõejää. Enne päästjaid aidati mees veest välja ja sõideti temaga kiirabile vastu. Detsembri esimesel päeval tõid päästjad päästevahendit kasutades aga Põlvamaal Janoki järve õhukeselt jäält ära sinna jooksnud koera, kes oli sattunud paanikasse.

Need õnnelikult lõppenud juhtumid on hoiatuseks, et õrn jää ei kanna inimest. Kuigi tänavu juhtunud 60 uppumist pole seotud tekkiva jääga, ei taha keegi, et see arv õrna jää ajal kasvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles